I USA har konservativa anklagats för att oftare sprida falska nyheter än liberala. Det är inte hela bilden, säger nu forskare från Duke university.
I USA har konservativa anklagats för att oftare sprida falska nyheter än liberala. Det är inte hela bilden, säger nu forskare från Duke university. Bild: Jae C. Hong

Amerikanska forskare: De delar mest ”fake news”

Spridningen av så kallade ”fake news” har lett till märkningar av artiklar i sociala medier, faktakollar och en generell oro för den västerländska demokratin. Nu har amerikanska forskare tagit reda på vilka personlighetsdrag som gör dig mer benägen att sprida falska nyheter.

ANNONS
|

Två forskare på Duke university i USA tröttnade på de enkla förklaringarna kring vilka som spred ”fake news”, vilket i USA ofta har kokats ner till politisk hemvist. De utförde åtta studier med sammanlagt 4642 deltagare för att istället ta reda på vad spridarna har för personlighetstyp.

Forskarna, Hemant Kakkar och Asher Lawson, har utgått från den så kallade femfaktorteorin, som också kallas ”big five”. Enligt den utgörs våra personligheter i stora drag av fem olika dimensioner, i olika kombinationer. Dessa är öppenhet, ordningsamhet, extraversion, vänlighet och neuroticism. De var särskilt intresserade av hur ordningsam en person är, eftersom det säger något om personens impulskontroll och pålitlighet.

ANNONS

LÄS MER:Här är verktyget Facebook inte vill att du ska känna till

LÄS MER:Är fakta farligt för demokratin?

Låg impulskontroll är riskfaktor

I den första studien fastställde forskarnas testdeltagarnas politiska hemvist och ordningsamhet genom frågor om värderingar och beteenden. De visade sedan ett antal artiklar om covid-19 och bad deltagarna avgöra om de var sanna eller ej, och om de skulle kunna tänka sig att dela artikeln.

Både konservativa och liberala deltagare rankade artiklar som överensstämde med deras egna värderingar som mer sanna, men en grupp stack ut när det gällde att dela osanna artiklar.

Det visade sig att konservativa med låg ordningsamhet – alltså dålig impulskontroll och låg plikttrogenhet – var snabbare på delaknappen. Liberaler med både låg och hög ordningsamhet tog det försiktigare, vilket även ordningsamma konservativa gjorde.

LÄS MER:Kan vi tämja tech-jättarnas makt över politiken?

LÄS MER:Händelserna som ledde fram till kaoset i USA

Känner ”längtan efter kaos”

För att ta reda på vilka specifika drag som utmärkte den falska nyheter-glada gruppen fick deltagarna svara på frågor som skulle visa på deras ”längtan efter kaos”, förtroende för etablerade medier, stöd för socialt och ekonomiskt konservativa frågor och hur mycket tid de tillbringar på sociala medier. Gruppen som gärna delade falska nyheter var framför allt sammanlänkade av just sin längtan efter kaos, alltså att destabilisera status quo.

Det hjälpte inte att märka artiklarna med ”omtvistat” eller liknande, eller ens att rakt ut säga att artiklarna var falska – de delades ändå. Den typen av faktakollar och märkningar som flera sociala medieplattformar och andra medier använder sig av gör alltså liten eller ingen skillnad på den grupp som mest aktivt sprider falska nyheter, berättar forskaren Hermant Kakkar i en intervju.

ANNONS

– Vi var chockade att det inte ens hade något att göra med förtroendet för etablerade medier. Det handlade mer om att vara missnöjd med politiska och sociala institutioner, och en längtan efter krossa dessa till förmån för anarki.

LÄS MER:Så tystas oliktänkande – som taget ur en spionfilm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS