Nancy Pelosi planerar att resa till Taiwan – mitt i spänningen mellan USA och Kina.
Nancy Pelosi planerar att resa till Taiwan – mitt i spänningen mellan USA och Kina. Bild: J. Scott Applewhite

”Alternativ utrikespolitik” när Pelosi reser till Taiwan

Nancy Pelosi planerar att resa till Taiwan. Men Joe Biden försöker med telefonsamtal till Xi Jinping att dämpa den kinesiska reaktionen. Spänningen är redan påtaglig mellan USA och Kina.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Demokraten Nancy Pelosi är som talman, "speaker”, i representanthuset nummer tre i rang efter presidenten och vicepresidenten. Allt hon företar sig väcker uppseende. Pelosi är mycket drivande i representanthuset och väcker både beundran och kritik. Mandatperioden i huset är två år, vilket innebär att den 82-åriga Pelosi ställer upp till omval vid mellanårsvalet i höst. Hon har representerat sitt valdistrikt i Kalifornien sedan 1987.

Det går inte att undvika att se Pelosis resa till Taiwan som en del i valrörelsen. Men i motsats till när hon besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, bara en kort tid efter den ryska attacken då hela det politiska USA stod enat, så är den planerade Taiwanresan kontroversiell. Ingen så högt uppsatt amerikansk politiker har varit på officiellt besök på tjugofem år, då den dåvarande republikanske talmannen Newt Gingrich var där 1997.

ANNONS

Officiellt avråder inte Joe Bidens administration Nancy Pelosi från att åka. Men icke namngivna källor både på UD och försvarsdepartementet Pentagon citeras i medierna och budskapet är tydligt – åk inte till Taiwan.

En ”alternativ utrikespolitik”

Skälet är det spända läget mellan USA och Kina och att ett besök av Pelosi skulle förvärra situationen. Det är också ovanligt att en toppolitiker från presidentens eget part bedriver en slags "alternativ utrikespolitik” och försvårar för administrationen att hålla en rak kurs.

Kina erkänner inte Taiwan och gör anspråk på önationen sedan 1949 då Taiwan utropade sig som det rättmätiga Kina efter den kinesiska revolutionen. Militära styrkedemonstrationer genomförs kontinuerligt, under den senaste veckan har kinesiska stridsflygplan kränkt det som Taiwans regering beskriver som suveränt luftrum.

Joe Biden har skapat osäkerhet kring vilket amerikanskt svar som kan bli aktuellt om Kina invaderar Taiwan. Frågan har fått ny aktualitet sedan Kinas ledare Xi Jinping mötte Rysslands Vladimir Putin inför den ryska invasionen av Ukraina. Då tros Xi och Putin ha kommit överens om att acceptera varandras maktambitioner i respektive intressesfär.

Biden sade vid ett besök i Japan nyligen att USA kommer att stödja Taiwans regering militärt om Kina anfaller. Men senare har han tonat ned sitt klara språkbruk till mer diplomatiska formuleringar.

ANNONS
Joe Biden mötte Xi Jinping digitalt 15 november 2021. På torsdagen ska de två ledarna tala i telefon med varandra.
Joe Biden mötte Xi Jinping digitalt 15 november 2021. På torsdagen ska de två ledarna tala i telefon med varandra. Bild: Susan Walsh

Nu säger Biden att Nancy Pelosis plan att resa till Taiwan "inte är en bra idé”, men hävdar samtidigt att han inte försöker påverka henne.

Biden i samtal med Xi Jinping

Pelosi har inte offentliggjort något datum för resan och hennes stab säger att ett Taiwanbesök kommer att vara en del i en större Asienrundtur. Hon har inbjudit både republikanska och demokratiska kongressledamöter att ingå i hennes delegation.

Men Joe Biden är uppenbarligen inte beredd att agera i efterhand och planerar att under torsdagen samtala med Xi Jinping på telefon. Presidentens talespersoner hävdar att samtalet inte handlar om Pelosis resa eller Taiwan utan om "en rad frågor som är aktuella i de amerikansk-kinesiska relationerna.”

Att samtalet skulle varit aktuellt utan Pelosis planerade resa är mindre troligt. De två ledarna har visserligen, som det kallas på diplomatspråk, "en ständigt pågående dialog”, men det är känt att Kina reagerade kraftfullt på Bidens tidigare försäkran att hjälpa Taiwan militärt. Biden har sedan dess försökt att gjuta olja på vågorna för att inte ytterligare öka på spänningen.

För Nancy Pelosi är inställningen till Kinas anspråk på Taiwan viktig i valrörelsen. I Kalifornien finns en väljargrupp med taiwanesisk bakgrund och Pelosis uppställning på Taiwans sida är viktig för att hon skall vinna dessa röster.

ANNONS

Men frågan har också fått en partipolitisk dimension sedan republikanen Newt Gingrich försvarat sin resa till Taiwan för 25 år sedan och hävdat att Biden och hans administration försöker att tysta Nancy Pelosi som, enligt Gingrich, är i sin fulla rätt att åka vart hon vill.

Joe Biden har lovat att han "i möjligaste mån” skall redovisa vad han och Xi Jinping avhandlar i telefon under torsdagen.

LÄS MER:Kina varnar för "konsekvenser" av Pelosi-besök

LÄS MER:Biden och Xi ska prata efter Taiwanspänningar

LÄS MER:Symboliskt försök att återupprätta aborträtten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS