Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Almedalsveckan tjuvstartade i Göteborg

Kom och säg din mening. Under den parollen bjöd hotellmagnaten Petter Stordalen in till Almedalsmingel under onsdagskvällen. Främsta samtalsämnet: en ny multiarena.

– Det håller inte att debatten bara pågår i Visby eller ute på en gräsmatta i Järva. Jag vill att många städer deltar i debatten, så att fler än bara Stockholmsperspektivet får plats, säger Petter Stordalen, vd för Nordic Choice Hotels, i ett framförande. 

Petter Stordalen poängterar flera gånger sin kärlek för staden som han beskriver som Skandinaviens evenemangshuvudstad.

Men för att Göteborg ska behålla sin position efterfrågar han två saker: Höghastighetståg från Stockholm och en ny multiarena. 

– Jag saknar en arena som klarar av evenemang även när det regnar. Jag hade velat se en politiker som kunde säga: "här är mark, ta nu och bygg!", säger han. 

IFK Göteborg vill se ny arena för fotboll

En som delar Petter Stordalens syn på en ny multiarena är IFK Göteborgs Sportchef, Mats Gren. Även om en eventuell ny arena syftar till att ersätta Scandinavium, hade Mats Gren i framtiden gärna sett en större arena även för fotboll.

LÄS OCKSÅ: De vill bygga en nya arena

Han menar att Gamla Ullevi saknar en del av de komponenter som exempelvis Tele2 Arena i Stockholm har: ett skjutbart tak och kapacitet för fler åskådare. 

– Om vi kan skapa en arena som är en bättre mötesplats för fler åldersgrupper så tror jag att vi kan öka åskådarantalet betydligt, kanske uppemot 50 procent, säger han.

Främst näringslivsfolk närvarade

Bland de knappt 100 personer som deltog i minglet, var majoriteten representanter för näringslivet.

En som gärna hade sett fler personer från politiken och den offentliga sektorn var Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef för Västsvenska handelskammaren.  

– Med tanke på Almedalen nästa vecka, så hade det varit bra om vi hade kunna prata ihop oss mer. Då hade vi kunnat presentera en gemensam västsvensk agenda. I dag går det väldigt bra för Västsverige, med stora investeringar och låg arbetslöshet – en bild som vi tjänar på att förmedla till resterande Sverige, säger han. 

En konkret fråga som Stefan Gustavsson hade velat se lyftas ytterligare är höghastighetståg till Stockholm, via städerna Borås och Jönköping.

– För att pendlingen mellan Västsveriges största städer, Göteborg och Borås, ska fungera bättre behövs ny järnväg. I dag har vi i princip bussträngsel på Riksväg 40, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.