Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery

Arne Larsson: Allvarstyngd Bolund talade om lustfylld omställning

Per Bolund ser något allvarstyngd ut där han står på Almedalens scen. Man kan förstå varför. Han har både ett parti och en planet att rädda. Båda visar för närvarande tecken på att vara illa ute.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Förra året var det Isabella Lövin som blickade ut över gulbrända gräsmattor och radade upp exempel på värmerekord runt om i världen. I år när Per Bolund står på samma plats är läget liknande. Det är värmerekord i Spanien och Frankrike och problem med vattenförsörjningen i en av Indiens största städer.

Klimatförändringarnas effekter visar sig. Miljöpartiets frågor lyfter så att säga fram sig på egen hand.

Måste bygga upp förtroendet

Per Bolund står på scenen i en vit skjorta och konstaterar att Grönlandsisarna smälter. Och även om han lyfter fram framgångar för miljöpartier runt om i Europa, så har hans eget parti krympt likt isarna på Grönland.

En av orsakerna är att förtroendet är bottenlågt för Miljöpartiets språkrör. Varken Isabella Lövin eller Gustav Fridolin går hem bland folk och en av Per Bolunds viktigaste uppgifter blir nu att bygga upp förtroendet.

År 2030 ska den sista droppen fossilbränsle vara sålt i Sverige, om Per Bolunds löfte blir verklighet.

Det är ett stillsamt och något torrt tal där vi får höra en tydlig problembeskrivning – en miljon arter hotas av utrotning på grund av skogsskövling och bekämpningsmedel, det är överkonsumtion av kläder och en ny värmebölja – samt ett avsnitt avsett att väcka hopp. Att det är nu det händer och det är tack vare Miljöpartiet: det är hemester istället för utlandsresor, det är en framtid där reparationer går före nyinköp och där skomakare ses som ett framtidsyrke, det är sol och vind som slår ut fossilt.

Fossilfria bränslen 2030

En del i detta är söndagens nyhetsutspel från Miljöpartiet om att ställa om till fossilfria bränslen i snabbare takt än vad man tidigare talat om. Nu är det 2030 som gäller. Då ska den sista droppen fossilbränsle vara sålt i Sverige, om Per Bolunds löfte blir verklighet.

Och det är väl här någonstans förklaringen till att det inte lyfter för Miljöpartiet – trots att läget är som det är – står att finna. Det finns helt enkelt en del väljare som tycker att partiet fokuserar på fel saker. De undrar över hur vanligt folk på landsbygden som inte har råd med en Tesla ska få ihop tillvaron och de undrar varför Sverige ska gå så långt före, när det finns så många andra och större problem på annat håll.

Lustfylld omställning

Som när de driver igenom en skatt på plastpåsar, när alla vet att den mesta plasten som finns i våra hav kommer från helt andra håll än den lokala ICA-affären.

"Nu växer en insikt om att klimatomställningen är någonting lustfyllt", säger Per Bolund från talarstolen. Budskapet är att allt fler vill vara en del av det som händer.

Om han har rätt behöver han kanske inte se fullt lika bekymrad ut – varken för planeten eller partiet – nästa gång han talar i Almedalen.

Typiskt

citat

"Grönt är ingen färg, det är en inställning."

Opinionsläget

I den senaste Sifomätningen uppgav 4,9 procent att de skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag. I valet 2018 fick partiet 4,4 procent.

Vad händer härnäst?

Måndagen är Moderaternas dag i Almedalen. Partiledaren Ulf Kristersson talar klockan 19.00.