På ungdomsmottagningen finns mycket information att få om sitt underliv.
På ungdomsmottagningen finns mycket information att få om sitt underliv. Bild: Meli Petersson Ellafi

Allt du vill veta inför första gynundersökningen

Emma, barnmorska på ungdomsmottagningen på Hisingen, svarar på en del av de frågor man kan ha innan sitt första besök på ungdomsmottagningen och inför sin första gynundersökning. Här kommer svar på många frågor.

ANNONS
|

Under sommaren har ungdomsmottagningarna i Göteborg inga drop in-tider, men bokade besök sker enligt vanliga rutiner. Men att gå på sin första gynundersökning kan vara skrämmande. Kanske mest då man inte vet exakt vad det är som kommer att hända. Barnmorskan Emma tog sig tid att svara på en rad av de frågor man som ung, och äldre, kvinna kan ha inför sitt första besök.

Hur lång tid tar en undersökning?

– Det är väldigt olika. Den tar ungefär sju minuter, men kan variera lite. Först tittar jag på yttre vulva, sen tittar jag i vaginan – ibland med instrument och ibland räcker det att undersöka med fingrarna. Jag känner utifrån på magen och inifrån slidan på livmodern och äggstockarna.

ANNONS

Hur mycket måste man ta av sig?

– Bara så att jag kommer åt underlivet. Många vill ha en klänning eller en tunika på sig som de kan dra ner lite. Och strumporna kan man behålla på. Man behöver bara ta av sig nertill, som till exempel byxor och trosor.

Måste man raka sig innan gynundersökningen – barnmorskan svarar

– Nej det måste man inte. Många som kommer hit ber om ursäkt för att de inte rakat sig när de ligger i gynstolen. Man behöver absolut inte göra något särskilt inför en gynundersökning. Man får tänka på att jag gör det här flera gånger om dagen, vi är vana, och jag tittar inte på sånt. Det har ingen betydelse för undersökningen.

Får man ta med en kompis?

– Det får man till både besöket och undersökningen. Ofta när man kommer hit vet man kanske inte vad man vill prata om, att man kommer att fråga om privata saker. Den är en kompis just nu, men man vill kanske inte att den ska veta så privata saker, om en vecka, en månad eller om ett år.

Måste mamma och pappa få veta att man går hit?

– Nej, hit kommer du på ditt eget initiativ, inte föräldrarnas, vi gör en mognadsbedömning om du är under 15 år. Och vi pratar om situationen.

ANNONS

Kan jag ha mens?

– Absolut inga problem. Både provtagning och undersökning går hur bra som helst. Det är sällan man blöder så stora mängder.

Från vilken ålder kan man få preventivmedel?

– På ungdomsmottagningen kan du få preventivmedel från 13 år om du behöver, kommer du hit tittar man på om du är sexuellt aktiv, vem du har sex med också. För 15 årsgränsen för sex med någon annan finns i synnerhet för att det inte ska vara en obalans i en relation.

Man kan också få preventivmedel i behandlingssyfte som till exempel vid besvärlig mens, och vid PMS-och acne-besvär

För de som inte vill bli undersökta av en manlig barnmorska kan de slippa det?

– Det finns väldigt få manliga barnmorskor i Sverige, men bland allmänspecialister här finns både manliga och kvinnliga läkare, vi brukar inte ta hänsyn till kön överhuvudtaget. Vi brukar mer nyansera frågan om varför man känner såhär, att man inte vill ha en man eller kvinna. Det är inte alls en vanlig fråga, men det händer att man vill byta. Självklart försöker vi anpassa så långt det går.

LÄS MER:Fertilitetsläkaren: Det är bästa åldern för att lyckas bli gravid

LÄS MER:Därför har det blivit så svårt att få tid hos en gynekolog

LÄS MER:Snippsaunatrenden har fått fäste i Sverige

LÄS MER:Hormonfria alternativ till preventivmedel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS