Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Allianskramare Annie Lööf

ANALYS: När sprickorna i Alliansen blir allt mer uppenbara talar sig Annie Lööf varm för samarbete. Enkla jobb kommer att vara viktigast för Centern i ett gemensamt valmanifest.

Anna Kinberg Batra och Jan Björklund har redan ställt ultimatum, när det gäller lönebildning och när det gäller försvar. "Det är sånt vi brukar sköta i interna förhandlingar" säger en besviken Annie Lööf om sina Allianskollegor.

Från start har Alliansen varit något av Centerns baby. Maud Olofsson bjöd in till möte hemma hos sig i Högfors och 2013 grillade alliansledarna korv i Annie Lööfs hemby Maramö. Någon ny grillfest bjöd inte centerledaren in till i sitt tal, däremot stakade hon ut Alliansens gemensamma uppgift. Den handlar om att bota Sverige från en "social farsot", ett kluvet Sverige där tudelningen går mellan dem som har jobb och de arbetslösa.

På pressträffen presenterade Annie Lööf ett nytt förslag om slopade arbetsgivaravgifter under två år för de första 16000 kronorna av månadslönen för personer som inte tidigare haft jobb. Arbetsgivaravgiften ska också slopas för unga under 18 år. Hela kalaset kommer att kosta drygt 12 miljarder kronor och skapa 45000 nya enkla jobb. 

Redan innan Annie Lööf äntrar scenen i Almedalen hade förslaget sågats av bland andra LO:s ordförande och en tung ekonom. Dessutom välkomnades C-satsningen av Stefan Löfven. Statsministern såg den som ett angrepp på den svenska modellen och vill gärna ge Annie Lööf en match.

Alliansen har nu minst fyra olika förslag på hur enkla jobb ska skapas. Centerförslaget påminner en hel del om den ungdomsrabatt som Alliansen införde och som fick kritik för att skapa få jobb och att kosta mycket. En del av språkbruket kring förslaget påminner dock mycket om Moderaternas förslag om förstajobbet-avdrag och förstajobbet-anställningar fast i Annie Lööfs tappning heter de ingångsavdrag.

Det känns inte som en slump att det är We belong to something new som pumpas i högtalarna när Annie Lööf går på. Det är den låten som Anna Kinberg Batra brukar ha som inramning till sina framträdanden. Under pressträffen betonade också Annie Lööf gång på gång att Centern är besjälade av att försvara den svenska modellen där arbetsmarknadens parter sätter löner. Precis den fråga där Anna Kinberg Batra bestämt satte ner foten i, till Jan Björklunds stora förtret.

Just nu verkar C vilja släta ut skillnaderna i Alliansen. Symptomatiskt nog tar inte Annie Lööf upp flyktingmottagandet där C haft en helt egen linje. Istället koncentrerar hon sig på integration, värderingsfrågor och får in lite miljö och klimat också. När det gäller just värderingsfrågor håller hon ett brandtal mot könsstympning av flickor och kvinnor. "Det handlar inte om religion. Det handlar om en fruktansvärd tradition."

Här hävdar hon att det finns "tydliga, universella värderingar", om "vad som är rätt. Och vad som är fel". Det finns påtagliga ekon från partiledardebatten i juni då just begreppet "svenska värderingar" plötsligt var på allas läppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.