Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
GP:s politiska reporter Arne Larsson om Alliansens förslag på tuffare straff.

Alliansen vill införa ”Lex Fadime”

Alliansen vill se hårdare tag på en rad punkter. Bland annat vill man se hårdare straff för brott som begås i hederskultur. Förslagen presenterades på en presskonferens under Almedalens femte dag.

Bara en timme innan Stefan Löfven skulle hålla sin presskonferens under Socialdemokraternas dag i Almedalen passade Alliansen på att presentera ett antal gemensamma förslag för ökad trygghet och hårdare straff.

Partierna vill göra polisyrket mer attraktivt genom att höja lönerna för samtliga poliser.

- Det är dubbelt så många poliser som lämnar yrket i förtid än spom går i pension, säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

De vill även skärpa straffen, bland annat genom att:

• Införa ”Lex Fadime” – ett förslag som Liberalerna drivit ett tag som innebär att brott som begås i ett hederskulturellt sammanhang bedöms ”väsentligt skarpare” än samma brott annars skulle ha bedömts.

• Ta bort den automatiska villkorliga frigivningen efter två tredjedelar av strafftiden.

• Skärpa straffen för övergrepp i rättssak.

• Höja minimistraffet för våldtäkt av normalgraden till tre år, jämfört med tidigare två.

• Införa en ny brottsrubricering: Grovt sexuellt ofredande.

• Återinföra polisens sexbrottsgrupper.

• Bostadsinbrott ska ha minimistraffet ett års fängelse.

Partiledarna berörde den senaste tidens dödsskjutningar flera gånger under presskonferensen. De vill nu att brott som begås i gängkriminella sammanhang ska anses grövre än motsvarande brott i andra sammanhang.

- Den viktigaste förebyggande åtgärden när det kommer till gängkriminalitet är att låsa in de kriminella, så att de inte kan rekrytera tolv och trettonåringar, säger Ulf Kristersson.

GP:s politiska analytiker Arne Larsson tror inte att det är en slump att utspelet kom vid det här tillfället.

- Att det släpper den här nyheten just nu beror på att de vill rikta fokus mot alliansen, och ta ljuset från Stefan Löfvens dag i Almedalen. Och med tanke på den senaste tidens splittringar i alliansen var det extra viktigt att visa gemensam front.

Arne Larsson säger att presskonferensen nog var planerad ett tag i förväg, men att de valde att släppa kriminalpolitiska nyheter säkert också beror på den senaste tidens dödsskjutningar.

- De kan ha hållit ämnet öppet även om presskonferensen var planerad. De väljer att släppa sin valstrategi i delar och det är säkert ingen slump att de släpper den här delen just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.