Alliansen vill införa ”Lex Fadime”

Alliansen vill se hårdare tag på en rad punkter. Bland annat vill man se hårdare straff för brott som begås i hederskultur. Förslagen presenterades på en presskonferens under Almedalens femte dag.

ANNONS
|

Bara en timme innan Stefan Löfven skulle hålla sin presskonferens under Socialdemokraternas dag i Almedalen passade Alliansen på att presentera ett antal gemensamma förslag för ökad trygghet och hårdare straff.

Partierna vill göra polisyrket mer attraktivt genom att höja lönerna för samtliga poliser.

- Det är dubbelt så många poliser som lämnar yrket i förtid än spom går i pension, säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

De vill även skärpa straffen, bland annat genom att:

• Införa ”Lex Fadime” – ett förslag som Liberalerna drivit ett tag som innebär att brott som begås i ett hederskulturellt sammanhang bedöms ”väsentligt skarpare” än samma brott annars skulle ha bedömts.

ANNONS

• Ta bort den automatiska villkorliga frigivningen efter två tredjedelar av strafftiden.

• Skärpa straffen för övergrepp i rättssak.

• Höja minimistraffet för våldtäkt av normalgraden till tre år, jämfört med tidigare två.

• Införa en ny brottsrubricering: Grovt sexuellt ofredande.

• Återinföra polisens sexbrottsgrupper.

• Bostadsinbrott ska ha minimistraffet ett års fängelse.

Partiledarna berörde den senaste tidens dödsskjutningar flera gånger under presskonferensen. De vill nu att brott som begås i gängkriminella sammanhang ska anses grövre än motsvarande brott i andra sammanhang.

- Den viktigaste förebyggande åtgärden när det kommer till gängkriminalitet är att låsa in de kriminella, så att de inte kan rekrytera tolv och trettonåringar, säger Ulf Kristersson.

GP:s politiska analytiker Arne Larsson tror inte att det är en slump att utspelet kom vid det här tillfället.

- Att det släpper den här nyheten just nu beror på att de vill rikta fokus mot alliansen, och ta ljuset från Stefan Löfvens dag i Almedalen. Och med tanke på den senaste tidens splittringar i alliansen var det extra viktigt att visa gemensam front.

Arne Larsson säger att presskonferensen nog var planerad ett tag i förväg, men att de valde att släppa kriminalpolitiska nyheter säkert också beror på den senaste tidens dödsskjutningar.

ANNONS

- De kan ha hållit ämnet öppet även om presskonferensen var planerad. De väljer att släppa sin valstrategi i delar och det är säkert ingen slump att de släpper den här delen just nu.

ANNONS