Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas kommunalråd David Lega.

Alliansen anklagar de rödgröna för obstruktion

Frågan om valfrihetssystem inom daglig verksamhet skapar dålig stämning i kommunstyrelsen. Alliansen menar att de rödgröna försöker förhala i frågan.

– Det är provocerande med den obstruktion som hela tiden görs och att man inte accepteras de fattade beslut som vi har, säger kommunalrådet David Lega (KD).

Bakgrunden är beslutet från kommunfullmäktige om att lagen om valfrihet ska införas i Göteborg när det gäller daglig verksamhet. I korthet innebär förändringen att personer med funktionshinder ska kunna välja fritt bland utförare av daglig verksamhet. Utförarna ska även ha fri etableringsrätt om man uppfyller stadens krav. Frågan har en tydlig ideologisk prägel där de rödgröna förordar den nuvarande modellen med ramavtal och offentlig upphandling som styr vilka företag som får bli utförare.

Planen är att ett valfrihetssystem införs i januari 2019. Det som provocerar David Lega och hans allianskamrater är att de rödgröna vill utreda kostnaderna för införandet. Det görs redan, menar han.

– Det är en taktik att försena och förhala. Det är viktigt att vi accepterar demokratiskt fattade beslut, säger han.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menar att den bilden inte stämmer och kallar alliansen för "hetsprivatiserare". Han menar att det visst saknas tillräckligt underlag om de ekonomiska konsekvenserna.

– Vi menade att det behövs en fördjupning. De borgerliga roar sig, helt utan argument, med att hävda att det handlar om obstruktion. Det blir absurt. I så fall är varenda motion de lägger en obstruktion mot vår budget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.