Bilder: GP och TT
Bilder: GP och TT

Alla starka sluter upp bakom Hillary

Britt-Marie Mattsson: Hillary Clinton skriver historia. Men det viktigaste budskapet är att hon aldrig kommer att svika sina väljare. I dag tackar hon konventet för förtroendet och rivstartar slutkampen om presidentposten.

ANNONS
|

Det finns många fallgropar på vägen mot Vita huset. Men Hillary Clinton försökerfylla igen dem. Här finns många som hjälper henne på traven.

• Maken Bill sköter det personliga karaktärsbyggandet. Han påpekar att hustrun – från den dag de träffades 1971 – har haft en stadig kompass som innebär att hon ställt upp för svaga och utsatta. Hon är klippan i familjen. Varm och känslig.

• Dottern Chelsea talar om den ständigt stöttande mamman. Hon som alltid tog sig tid även efter långa arbetsdagar och som på senare år fanns där för sin åldriga mor och nu även för de små barnbarnen trots ett extremt pressat schema. Hon visar flickor att kvinnor kan.

ANNONS

Spinner på kvinnotemat

• Den förra utrikesministern Madeleine Albright som spinner på kvinnotemat och påpekar att glastaket spruckit med den första kvinnan som presidentkandidat för ett av de två stora partierna. Nu gäller det att montera ned hela taket så att både unga och äldre kvinnor ser att förändringar är möjliga.

• Första damen Michelle Obama som väljer att framhålla lojaliteten och känslan för USA. När Hillary förlorade 2008 satte hon nationen före sin egen person och kampanjade för demokratiska värderingar och Barack Obama.

• President Barack Obama som tackar henne för kompetent ledarskap som utrikesminister och som försäkrar att hon är som bäst under press. Omdömesgill och kraftfull med USA:s intressen främst.

• Utmanaren Bernie Sanders som bygger bron mellan sig själv och sina sympatisörer och sin tidigare motståndare. Hamrar in att ingen är bättre att leda USA än Hillary.

• Senatorn Elizabeth Warren som inpräntar att Hillary är progressiv och framåtblickande. Att hon har en inkluderande politik som gynnar alla i USA . Att det är dags för kvinnor att ta ett steg framåt.

Framhålls som mjuk

• Vicepresidentkandidaten Tim Kaine som mjukar upp hennes framtoning. Han är katolik och har arbetat som hjälparbetare i ungdomen och framhåller att Hillary är en mjuk och inkännande person samtidigt som hon analyserar kyligt och rationellt.

ANNONS

• Senatorn Cory Booker som talar om hennes förståelse för svarta och minoriteter och som påpekar att hon aldrig kommer att vika undan för hatpropagandan som Donald Trump står för.

• Alla volontärer som knackar dörr och ringer telefonsamtal och uppmanar väljare att registrerasig och gå ut och rösta. Utan ett högt valdeltagande är risken stor att hon förlorar valet.

Hillary Clinton har fortfarande dåliga odds när frågan ställs om hennes omtyckthet. Och det är här som trenden måste ändras. Hon klarar det inte på egen hand utan måste få hjälp med att mejsla ut en positiv profil.

– Hon är till en del vad ni ser, säger maken Bill. Kompetent, skicklig och rätt person att bli president. Och samtidigt den mjuka, varma människan med ett hjärta som klappar för alla.

Gäller att övertyga väljarna

Kvinnokortet spelas också ut och tendensen från i våras – att det inte spelar någon roll om en kvinna blir president – måste brytas. Framförallt unga kvinnor skall sköljas med av budskapet att förebilder är viktigt i samhället. Särskilt som det i Hillary Clintons fall kopplas till att hon står för värderingar som gynnar kvinnor. Kontrasten till Donald Trump är väsentlig.

Och efter inledande burop och demonstrationer från Bernieväljare skanderar nu konventet:

ANNONS

– Hillary! Hillary! Hillary!

Alla starka krafter inom det demokratiska partiet sluter upp. Nu gäller det också att entusiasmen smittar av sig på väljarna.

ANNONS