Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joakim Lamotte: Alla dockorna är slutsålda utom den med mörk hy

Smått förvånad ser jag att alla figurer är slutsålda utom Finn, den mörkhyade karaktären i serien, skriver Joakim Lamotte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vid entrén till Coops stormarknad berättar en skylt att butiken upphör och att det därför är utförsäljning. Jag som bara skulle handla det nödvändigaste börjar botanisera bland de prissänkta varorna. Vid leksaksavdelningen tänker jag att det kanske går att fynda något till kommande födelsedagskalas, men där har redan hyllorna länsats av andra barnfamiljer. Vid Star Wars-avdelningen verkar det däremot finnas några actionfigurer kvar. 
Smått förvånad ser jag att alla figurer är slutsålda utom Finn, den mörkhyade karaktären i serien. I kanske tjugo exemplar ligger Finn där på hyllan medan Han Solo, Darth Vader och alla de andra har norpats för halva priset av barnfamiljer på skattjakt. En mamma med tvillingpojkar dyker upp och rotar runt bland Finnfigurerna. Besvikna tittar de på varandra utan att säga något, men i deras blickar syns tydligt att de hade hoppats hitta någon annan figur, och Finn ratas återigen. Kanske är det en slump att actionfiguren med mörk hud är den enda som inte har sålt slut, men det är svårt att inte dra paralleller till det numera klassiska docktestet som har utförts av forskare sedan 30-talet.
Experimentet genomfördes första gången i USA av psykologerna och makarna Clark som visade upp dockor med olika hudfärg för svarta barn. Barnen fick frågor om vilken docka som var finast, vilken de helst lekte med och vilken docka som var snällast. 
Majoriteten valde den vita dockan. Därefter fick barnen frågor om vilken docka som var fulast, sämst och mest elak. Nu pekade barnen på den mörkhyade dockan. Till sist fick de frågan vilken docka som var mest lik dem själva. Återigen föll valet på den mörkhyade dockan. Dessa studier har genom åren skapat diskussion om strukturell rasism, och om mörkhyades självbild. Men kanske är det mest intressanta att självförtroendet varit bättre hos de mörkhyade barnen ju mindre segregerade skolor de gått i. 
Vid en överföring till svenska förhållanden borde det kunna tänkas att ju mer människor med olika etnicitet blandas desto mindre blir känslan av utanförskap. Samtidigt ser vi hur samhället blir allt mer segregerat. Idag finns det skolor där, i princip, alla elever har något annat språk än svenska som förstaspråk, vilket politikerna inte verkar ha sett som ett problem ännu. I Danmark däremot har skolor i vissa områden nyligen satt upp som mål att ha högst 20 procent elever med något annat än danska som förstaspråk, för att minska segregationen.
Till skillnad från oss ser danskarna problemet och agerar. Svenska politiker däremot tittar åt andra hållet, medan de som återigen drabbas är förortens barn. Med en Finnfigur i handen inne på Coop tänker jag att politiker så gärna pratar om segregation och utanförskap, men tyvärr aldrig verkar kunna se skogen för alla träden.