Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Bah Kuhnke: Jag är väldigt bekymrad över mediernas möjligheter

Alice Bah Kuhnke fick besked om Stampens rekonstruktion direkt från huvudägaren Peter Hjörne. Hon säger att hon känner sig berörd att hon och regeringen ser allvarligt på mediernas situation i dag.

Stampens huvudägare Peter Hjörne ringde kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i morse med beskedet att bolaget står inför rekonstruktion.

– Jag blev berörd och Peter Hjörne var också berörd av allvaret. Det är väldigt allvarligt, säger Alice Bahn Kuhnke.

Hon hoppas att rekonstruktionen ska leda till bättre förutsättningar för Stampen att bedriva sin omfattande.verksamhet.

 

Som minister för de här frågorna, hur bekymrad är du?
– Jag är väldigt bekymrad över mediernas möjligheter och förutsättningar i stort. Det som nu sker och som förhoppningsvis får en god fortsättning för Stampen är en del i en omfattande situation.

 

Alice Bah Kuhnke räknar upp mediernas tekniska stålbad, att 100-tals journalister har lämnat yrket och att annonsmarknaden förflyttats från traditionella medier.

– Till syvende och sist handlar det om vår demokrati, om journalistik som granskar makten och som förklarar och fördjupar skeenden lokalt och nationellt. För mig och regeringen är det här väldigt allvarligt.

 

Det är svårt för många mediebolag att klara sig på marknadens villkor. Finns det något som statsmakterna kan göra?

– Man bör göra det som var det första jag gjorde när jag blev statsråd, att arbeta fram en ny mediepolitik som har fokus på mediernas demokratibärande roll.

 

Kultur- och demokratiministern inväntar denna utredning inom några månader. Regeringen har också sett över presstödssystemet och inrättat ett utvecklingsstöd.

– Vi gör allt vi kan för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Vi behöver en modern mediepolitik som möter dagens utmaningar som är helt annorlunda de utmaningar som fanns för 30 år sedan, säger Alice Bah Khunke.

Hon kommer att följa utvecklingen med Stampen rekonstruktion. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.