Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ali Reza uppmanades ljuga av Migrationsverket - vägrar

GP och SVT har tidigare berättat om 18-åriga Ali Reza Shairati som uppmanades av en handläggare på Migrationsverket att ljuga för att få sitt utvisningsbeslut verkställt. Nu har Ali Reza besökt den afghanska ambassaden - utan att följa uppmaningen.

För några dagar sedan publicerade GP och SVT Väst en artikel om 18-årige Ali Reza Shairati som blivit uppmanad av en handläggare på Migrationsverket att ljuga för den afganska ambassaden för att få sin utvisning att fullbordas. Han valde vid sitt andra besök på ambassaden att inte följa handläggarens uppmaning

För att bli utvisad från Sverige till Afghanistan krävs det att den som hotas med utvisning frivilligt ska vilja resa tillbaka till landet för att få de resehandlingar som när nödvändiga. Ali Reza Shariatis vill inte återvända till Afghanistan, där han inte varit sedan han var barn och inte har några anhöriga. Hans familj befinner sig i nuläget i Iran.

– Mina föräldrar har fiender där så jag är rädd, har Alireza sagt till Martin Shibbye på webbtidningen Blankspot .

LÄS MER: Uppmanades att ljuga av Migrationsverket

Vid Ali Rezas första besök på den Afghanska ambassaden svarade han nej på frågan om han ville till Afghanistan och lämnade ambassaden utan resehandlingar.

I ett samtal med Migrationsverket efter besöket uppmanades Ali Reza av en handläggare att ljuga om sina avsikter för att återvända till Afghanistan för att utvisningen skulle fullbordas, att han skulle säga att han ville åka tillbaka även fast hans verkliga vilja är den motsatta.

När GP kontaktade handläggaren på Migrationsverket så förnekade han att han uppmanat Ali Reza att ljuga:

– Jag skulle aldrig uppmana till en sådan sak, riktigt så går det inte till. Men som sagt, jag kan inte uttala mig och kan inte hjälpa dig mer, säger handläggaren.

Har besökt ambassaden

Nu, några dagar efter samtalet har Ali Reza återigen besökt den Afghanska ambassaden för att få sina resehandlingar, men han följde inte Migrationsverkets uppmaning att ljuga.

– Nej, jag vill inte resa tillbaka till Afghanistan, svarade Ali Reza ambassadören Hamid Hami när han fick frågan om han ville resa tillbaka, enligt Blankspot.

18-åringen frågade vad som skulle hända om polisen skulle lämna över honom till Ambassaden.

– Även om du kommer hit med polis så kommer vi inte skriva ut några resehandlingar till dig, inte innan din ålder är utredd, svarade då ambassadör Hamid Hami enligt Blankspot.

I nuläget krävs alltså en åldersundersökning som bevisar att Ali Reza var 18 år eller äldre när han kom till Sverige för att det ens ska vara aktuellt för den Afghanska ambassaden att ge honom resehandlingar.

Ali Reza berättade efter besöket för Blankspot att det kändes rätt att inte ljuga för ambassadören.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.