Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Alejandrina skickades hem utmattad efter förlossningen

Efter Alejandrina Sandin Salgueros förlossning var hon utmattad och ville stanna på BB för att återhämta sig tillsammans med sin man. Men efter Sahlgrenskas nya regler tvingades hon åka hem bara sex timmar efter förlossningen. – Det kändes som om de ville köra bort mig, säger hon.

Sedan den sista januari uppmanas omföderskor att lämna BB sex till åtta timmar efter förlossningen. Kvinnan ska känna sig frisk och barnet ska ha undersökts av läkare. Istället för att få stanna på BB erbjuds kvinnorna ett återbesök inom 48 timmar.

Och för Alejandrina Sandin Salguero, 30, blev omhändertagandet efter förlossningen allt annat än vad hon hade förväntat sig.

– Jag var så trött och utmattad och ville bara vila på BB. Jag var frustrerad och osäker. Det kändes som om de ville köra bort mig, jag var bara i vägen, säger hon.

Klockan 09:05 torsdagen den 9 februari tittade Alejandrina Sandin Salgueros andra son ut på Sahlgrenskas förlossningsenhet vid Östra sjukhuset. Några timmar senare kom barnmorskan och undersökte henne och pojken. Hon berättar att barnmorskan gjorde bedömningen att hon och den nyfödde sonen var redo för hemgång. Men Alejandrina förklarade att hon var jättetrött och ville stanna på BB.

Alejandrina Sandin Salguero hade sedan en längre tid haft kikhosta vilket, enligt henne själv, personalen var medveten om. Hon sa också att hon kände sig så trött att hon inte skulle klara av att ta hand om sin nyfödde son själv och behövde därför mannen vid sin sida. Beskedet blev att om hon ville stanna så skulle hon få dela rum med tre andra kvinnor och inte få ett enskilt rum där hennes man kunde närvara.

– Det kändes som ett skämt. Jag var alldeles för trött för att klara av det utan min man. Man vill ju ha stöttning av personalen, det är inte så man tänker att det ska gå till, förklarar hon.

Strax efter klockan 15 kom läkaren och undersökte barnet och sedan var det dags att gå hem.

– Jag kände att jag inte hade något val. Jag skulle inte klara av att ta hand om min son utan min man, så jag kunde inte stanna där. Jag var sjuk av ren utmattning när jag kom hem, berättar hon.

Alejandrina Sandin Salguero säger också att de precis efter förlossningen flyttades till ett patientrum. Där fanns ingen mat och heller ingen säng till den nyfödde sonen – som man vanligtvis får vid en plats på BB.

– Jag var så arg och frustrerad. Det kändes som om personalen inte har några rutiner för hur de ska jobba. Och jag fick känslan av att de tyckte det var obekvämt att skicka iväg oss, fast de var tvungna, säger hon.

Det var även viktigt för henne att få hjälp med amningen. Hon förklarar att de fick rådet av en av barnmorskorna att det inte var ett problem om barnet inte åt något under det första dygnet.

– Men under helgen märkte vi att han blev matt och ringde till sjukhuset om råd. Och där sa en av barnmorskorna att han visst måste äta och att det är jätteviktigt. Det här hade aldrig hänt om vi bara hade fått stanna på BB. Det är en viktig tid med sitt barn och det kommer jag aldrig att få tillbaka.

Andra sjukhus i regionen jobbar olika med tidig hemgång. Även på Hallands sjukhus Halmstad gäller sex till åtta timmar, men på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Hallands sjukhus Varberg är det frivillig att gå hem tidigt. På Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan går omföderskor utan komplikationer hem efter en natt.

Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, förklarar att hon inte kan uttala sig om enskilda patienter, men säger att det generellt alltid finns saker man kan göra bättre.

– Men jag tycker att systemet med tidig hemgång fungerar bra. Vi gör uppföljningar på familjerna som väljer att gå hem tidigt och de är nöjda, säger hon.

Är det en uppmaning till att de ska gå hem tidigt?

– Jag vill inte kalla det uppmaning. Vi vill erbjuda detta i första hand.

Hon förklarar att ingen tvingas gå hem tidigt – om en mamma verkligen vill stanna så måste de se till att möta hennes behov.

– Det finns alltid plats på BB, men inte alltid enskilda rum, säger hon.

Corinne Pedroletti menar att bristen på enskilda rum inte är till följd av det nya systemet. Hon förklarar också att det inte handlar om besparingar.

– Vi vill stödja det naturliga och hålla ihop familjerna. Man ska inte vara på BB om man inte behöver, säger hon.

Hon säger att hon inte kan kommentera uppgiften om att Alejandrina Sandin Salguero hade fått olika besked om hur hon skulle amma och säger att hon måste prata med sin personal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.