Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Energihamnen i Göteborg.  Bild: Goran Assner/View
Energihamnen i Göteborg. Bild: Goran Assner/View

Aktivister blockerade Göteborgs hamn

Ett 30-tal aktivister utför sedan 08-tiden på lördagsmorgonen en aktion vid Energihamnen i Göteborg. Aktivisterna ska ha burits bort från platsen då de vägrat att flytta på sig.
– Skulle de blockera för någon som ska in eller ut så får man flytta på folk, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Det är utanför en entré vid Energihamnen, "Port 1", som blockaden pågått sedan 08-tiden på lördagsmorgonen. Energihamnen är ett skyddsobjekt, vilket innebär att man får vistas utanför men till exempel inte fotografera in på området. Detta enligt Stefan Strömberg, presskommunikatör vid Göteborgs hamn.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det faktum att det är ett skyddsobjekt som vi bevakar, men man ska inte dra för stora växlar på det.

Kan använda annan utfart

Aktionen har inte orsakat någon direkt störning av verksamheten inne i Energihamnen eftersom trafiken är begränsad med tanke på att det är helg och att det dessutom går att använda en alternativ väg in och ut från området.

– Vi kan använda vår utfartsport som ligger i närheten, säger Strömberg.

Polisen finns på platsen, enligt Stefan Gustafsson som är polisens presstalesperson i Region Väst.

– Men det är inget bråk eller stök utan vi bevakar, men skulle de blockera för någon som ska in eller ut så får man flytta på folk. Det är inte dugligt.

"Får inte förhindra andra"

I nuläget gör aktivisterna inget brottsligt, enligt Gustafsson.

– Det är en dialog som pågår och så får vi se om vi når samförstånd. Folk har rätt att uttrycka sina åsikter men man får inte förhindra andra för att utföra sina gärningar i forma av dagligt arbete.

Enligt uppgifter från platsen har aktivisterna burits bort av polisen då de vägrat flytta på sig.

– Så kan det mycket väl vara, om man inte gör som polisen säger blir man ledd eller bortburen åt sidan, särskilt om man blivit informerad om att man begår ett brott om man inte flyttar på sig, säger Stefan Gustafsson, polisen presstalesperson.

Aktivisterna ifråga ska enligt uppgift till GP finnas på plats för att visa sitt missnöje mot anläggningen för flytande naturgas, LNG, i Energihamnen.

LÄS MER: Premiär för tankning med flytande gas i hamnen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.