Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aida Hadzialic var en lättsparkad minister

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha åkt fast för rattfylleri. GP:s politiska reporter Gunilla Grahn-Hinnfors om beslutet.

Varför avgår Aida Hadzialic?

Det enkla svaret är att hon åkte fast med 0,2 promille alkohol i blodet och valde att ta konsekvenserna.  Men det finns säkerligen andra inslag i detta beslut. Om det var Aida Hadzialic som själv fattade beslutet kan vi utgå från att hon redan har fått känna på den hatiska ton som råder i sociala medier och som det är omöjligt att resonera med. Nu var hon proaktiv och fattade sitt beslut innan drevet hann köra igång. Det kan naturligtvis vara så att det finns mer att gräva fram och att hon inte ville utsätta sig för det.

Ett annat scenario är att Stefan Löfven inte ville backa upp sin minister. Hon har varit ifrågasatt, hon har hittills inte lämnar några starka politiska avtryck och hon sitter på ett departement som har tre statsråd. Arbetsuppgifterna har inte alltid varit glasklara. Kort sagt var hon en lättsparkad minister.

Tänk tanken om det varit Anders Ygeman eller Ylva Johansson som åkt fast med 0,2 promille, som precis är gränsen för hur mycket alkohol man får ha i kroppen när man kör. Det hade förstås blivit en jätteskandal, men det troliga är att de suttit kvar. Gjort avbön och gått något slags behandlingsprogram. Men Aida Hadzialic hade inte den positionen.

Har moralpaniken nått nya höjder?

På Twitter är det flera, bland andra DN:s ledarskribent Erik Helmerson och krönikören Isobel Hadley-Kamptz, som sörjer Hadzialic beslut och menar att det är skampålen Twitter som tvingar bort henne. Offentligheten är orimligt tuff i dag och tonen är rå, inte minst mot kvinnor. Har drevet väl börjat gå är det nästan omöjligt att stoppa. Se bara på MP:s språkrör Åsa Romson som till slut inte kunde öppna munnen utan att det blev negativa rubriker och raseri på Twitter.

Vad kommer vi att minnas av Aida Hadzialic?

Aida Hadzialic har under våren tagit ställning i en rad värdefrågor som rördes upp i samband med Miljöpartiets kris och bostadsminister Mehmet Kaplans avgång. När Yasri Khan, som var på väg att väljas in i MP:s partistyrelse. vägrade att skaka hand med kvinnor sa Hadzialic till Aftonbladet: "Jag är förbannad, det här är helt oacceptabel”. Hon sa också att "i Sverige behandlar vi män och kvinnor lika”. För detta hyllades hon på många håll, men hon fick också hård kritik.

Däremot hann hon inte sätta särskilt stora avtryck i sitt arbete som gymnasie- och kunskapslyftsminister.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.