Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flickor i grundskolan har börjat studera igen, men efter ett strikt könsfördelat system. Bild: AP Photo/Felipe Dana.
Flickor i grundskolan har börjat studera igen, men efter ett strikt könsfördelat system. Bild: AP Photo/Felipe Dana.

Afghanistan: flickor får inte återvända till gymnasiet än

På fredagen meddelade talibanerna i Afghanistan att alla gymnasieskolor kommer att öppnas upp för pojkar och manliga lärare på lördagen. Men framtiden för flickor och kvinnliga lärare är fortfarande oviss, enligt The Guardian.

Det dröjde inte lång tid innan talibanerna tog över makten efter att USA:s militära trupper lämnade landet för första gången på 20 år. I landet kvarstår det en viss oro över att kvinnors situation ska försämras, precis som den gjorde på 1900-talet, när talibanerna styrde landet senast.

I ett uttalande på fredagen, lokal tid, meddelade talibanerna i Afghanistan att de kommer öppna upp gymnasieskolorna för alla pojkar på lördagen, enligt The Guardian.

Än så länge är det enbart pojkar i årskurs sju till tolv och manliga lärare som får vara på plats. Varken flickor eller kvinnliga lärare nämndes i tillkännagivandet, vilket innebär att de fortfarande måste stanna hemma.

I tidigare uttalanden har flickor i grundskolan blivit beordrade tillbaka till klassrummen, men undervisningen grundar sig i ett strikt könsuppdelat system.

LÄS MER: Minst 16 000 evakuerade av USA under ett dygn

Kvinnor får varken arbeta eller sporta

På 1900-talet hindrade talibanerna kvinnor från att återvända till sina arbeten och menade att det inte var tillräckligt säkert för dem. Samma del av historian har återigen inträffat den senaste månaden, där det enbart är några få kvinnor från hälso- och utbildningssektorn som fått komma tillbaka.

Och för lite mer än en vecka sedan meddelade talibanernas kulturdepartements talesperson Ahmadullah Wasiq att kvinnor förbjuds från att utöva någon form av sport.

En anledning till det beslutet var att kvinnor riskerar att visa sina kroppar under utövandet.

– Vi lever i en medievärld, och det kommer finnas bilder och videos för människor att se. Islam och islamska emiratet tillåter inte kvinnor att utöva sporter där de kan exponeras, sade talespersonen till australiensiska SBS då.

LÄS MER: Flera födslar på amerikanska evakueringsflyg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.