Advokaten som står upp för samernas rätt

Kampen om markerna har historiskt varit en återkommande fråga för Sveriges samer.
– Samebyarna står nu inför tre stora utmaningar: Gruv- och vindkraftetableringar och rovdjursproblematiken, säger advokat Charlotta Cederberg, med samerätt som specialitet.

ANNONS
|

Samernas nationaldag infaller på onsdag den 6 februari. Sameföreningen i Göteborg tjuvstartade firandet av nationaldagen redan under lördagen med sång, musik och föreläsningar på Göteborgs stadsmuseum.

Advokat Charlotta Cederberg arbetar på Front Advokater i Göteborg, en byrå som är ledande i Sverige vad gäller samerätt och har biträtt samebyar inom ett stort antal rättsliga områden, i många år.

Framtida utmaningar

Hon berättar för publiken på stadsmuseet om juridik och praktik när det gäller samerätt, hur byrån byggt upp ett kunskapsstarkt nätverk med historiker, biologer och andra experter på rennäringen och ger exempel på framtida utmaningar.

– Det finns en lång tradition. Byrån, som bytte namn till Front 2016, har jobbat med frågorna i mer än tjugo år, säger Charlotta Cederberg, som själv arbetat i åtta år främst med miljö- och fastighetsrättsliga frågor för samer och samebyar.

ANNONS

Det handlar bland annat om sedvanetvister, ersättning för förlorad renbetesmark eller annan skada för renskötseln.

– Vi arbetar särskilt med tvister som rör etableringar inom renskötselområdet så som vindkraft och gruvor. Där finns de stora utmaningarna. Just nu ligger exempelvis flera ansökningar om gruvetableringar för prövning hos regeringen.

Nordmalingsmålet

Vissa mål har varit viktigare än andra. Ett är det så kallade Nordmalingsmålet. 2011, efter mer än tio års processande, fastställde Högsta domstolen det uppmärksammade målet om rätten till renbete vid kusten till samebyarnas fördel.

– Nordmalingsmålet innebar inte bara ett förtydligande av rättsläget och av grunderna för samernas renskötselrätt utan också att ett ljus av hopp tändes – samebyar hade i flera decennier endast upplevt förluster i olika sedvanerättsprocesser.

– När jag är ute och träffar samiska ungdomarna möter jag många med stark framtidstro. De är medvetna om vilka rättigheter de har, vill fortsätta att satsa på rennäringen och är stolta över det egna språket, säger Charlotta Cederberg.

Samernas nationaldag

Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Datumet valdes för att hedra minnet av det hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

I Göteborg firas onsdag den 6 februari 2019 med en konsert på Stora Teatern. Elin Teilus, sångerska, jojkare och medlem i sameföreningen i Göteborg står på scenen med sitt sexmannaband. Elin Twilus släpper i dagarna sitt album Iellemij – To life som är en hyllning till människorna och markerna i skogssamiska Udtja

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS