Bild: Claudio Bresciani/TT

50 000 i lön till sommarvikarier

När ansökningarna till sommarvikariat som sjuksköterska uteblev förra året i Umeå, bestämde sig kommunen för att prova något nytt. I år erbjuder man 50 000 kronor i månadslön till sina sommarvikarier och ansökningarna har strömmat in.
– Vi kan ge våra ordinarie sjuksköterskor sommarsemester och vi kan ge patienterna vård med kontinuitet, säger Björn Hammar, verksamhetschef i Umeå kommun, till Vårdfokus.

ANNONS

Förra året hade kommunen så svårt att rekrytera sjuksköterskor att man fick erbjuda ordinarie personal 12 000 kronor för att skjuta på en av sina semesterveckor.

– Det var en illa vald satsning. Våra medarbetare fick inte den semester de har rätt till enligt lag. Vi köpte bort den på sommaren, men kunde inte heller erbjuda semester under höst eller vår. Nu strävar vi efter att alla ska få sin sommarsemester, säger Hammar.

20 sjuksköterskor redan anställda

Efter dialog med Vårdförbundet kom man fram till att erbjuda vikarierna en månadslön på 50 000 kronor för att slippa chansa med rekryteringen. Man har nu fått in 62 ansökningar och redan anställt 20 stycken på avtalet. Man planerar att anställa 15-20 till och kommunen vågar redan nu säga att de anställda ska få sin semester.

ANNONS

– Det är ansvarsfullt att gå ut med ett så attraktivt erbjudande. Kommunen tar ansvar för att medarbetarna får ut sin semester, som de har rätt till. De tar även ansvar för patientsäkerheten, säger Jessica Östberg, vice ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, till Vårdfokus.

Sommarvikarierna som anställs på avtalet ska kunna jobba självständigt inom kommunens verksamheter och jobba minst tio veckor på minst 75 procents fart.

Bättre för patienterna

– Det vi redan vet är att det blir både dyrare och sämre med bemanningssjuksköterskor. Utan den här lösningen hade vi antagligen behövt hyra in personal. Då kan patienten träffa 20 olika sjuksköterskor under sommaren. Nu erbjuder vi kontinuitet, vilket ökar patientsäkerheten, säger Björn Hammar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS