Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

33 personer döda efter mordbrand i Japan

33 personer har dött och över 35 personer har skadats efter ett brandattentat mot en japansk animationsstudio i Kyoto, rapporterar flera internationella medier.

En misstänkt mordbrand bröt under torsdagsförmiddagen ut i en animationsstudio i den japanska staden Kyoto.

Dödssiffran har fortsatt att stiga i flera timmar efter att branden började. Många av de omkomna har hittats under genomsökningen av den förstörda byggnaden, meddelar räddningstjänsten. Flera personer har hittats på andra våningen med "hjärt- och andningsstopp", en formulering som används ofta i Japan innan dödsfall har bekräftats officiellt.

Minst 33 personer befaras ha dött i samband med den misstänkta mordbranden. Över 35 personer uppges även vara skadade. Av dem är tio allvarligt skadade uppger räddningstjänsten enligt AFP.

Polis larmades vid 10.30 under torsdagen lokal tid till studion Kyoto Animation i Kyoto efter att en explosion hörts. Bilder visar att branden spritt sig till samtliga tre våningar i huset.

Inringare uppgav att de hört en högljudd explosion från första våningen på Kyoto Animation och att de såg rök, säger en talesperson för räddningstjänsten.

Misstänkt gärningsman bland de skadade

– Räddningsinsatserna fortsätter och vi försöker hämta ut flera offer som sitter fast i trevåningsbyggnaden, säger en talesperson för räddningstjänsten.

Enligt polisen kastade en man någon form av vätska mot byggnaden, vilket antände huset. Enligt uppgifter till den japanska tv-kanalen NHK ska mannen sa hörts säga ”dö” i samband med attacken. Den misstänkte ska ha gripits men det finns inledningsvis inga uppgifter om motivet till handlingen.

Enligt uppgifter till NHK befann sig runt 70 personer i byggnaden. Fler än 30 brandbilar har skickats till platsen.

Den misstänkte mannen, som är i 40-årsåldern, ska tillhöra de som förts till sjukhus. Enligt polisen ska man även ha hittat knivar på platsen, rapporterar Kyodo news.

Mannen ska enligt uppgifter erkänt att han spridde vätskan runt byggnaden innan han satte den i brand, enligt NHK.

Hideaki Hatta, chef för Kyoto Animation, uppger att företaget vid tidigare tillfällen har mottagit hotmejl, enligt AP.

Studion är känd för filmer som “Full Metal Panic,” “K-On,” och “Clannad”.

Branden är den dödligaste sedan 2001 i Japan, då 44 personer dog i en brand i Tokyo, rapporterar AP.

Landets premiärminister Shinzo Abe twittrar sina kondoleanser. Han skriver att han är mållös och att han ber för dem som har omkommit.

Japan är känt för att ha låga nivåer av kriminalitet och våldsamma brott uppges vara mycket ovanliga. Anlagd brand betraktas som ett allvarligt brott och dömda personer kan riskera dödsstraff, rapporterar AFP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.