Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

26 år sedan Estonia sjönk – 852 personer omkom

I hårt väder sjönk passagerarfärjan Estonia för 26 år sedan.Totalt omkom 852 personer i olyckan. Av de var 501 från Sverige. Nu kräver Estlands premiärminister att nya dyk ska genomföras på vraket.

En dokumentär som nyligen släppts har visat okända skador i skrovet på Estonia. Därför kräver nu Estlands premiärminister att nya dyk ska genomföras på vraket. Under en presskonferens på måndagsförmiddag ska Estlands utrikesminister Jüri Ratas sagt:

– En ny teknisk undersökning av omständigheterna kring Estonia måste genomföras. Enligt vår mening ska den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer och vi har också informerat Finland och Sverige om den saken, detta enligt ERR.ee.

Bilder från dokumentären som visar hålet i skrovet.

Natten till den 28 september 1994 sjönk passagerarfärjan Estonia mellan Tallinn och Stockholm. En katastrof som många svenskar fortfarande har starka minnen ifrån.Totalt omkom 852 personer i katastrofen, varav 501 var svenskar. 137 personer överlevde och kunde räddas.

Det var hög sjö och det blåste kuling, och senare under natten till och med storm när Estonia färdades på Östersjön.

Nödropet Mayday skickades runt klockan 00.22 svensk tid – men bara några minuter senare bröts all radiotrafik med Estonia.

Fartyget ska ha sedan sjunkit knappt en halvtimma efter nödropet.

LÄS MER: Ludvigs pappa var ett av Estonia-katastrofens dödsoffer

Flera helikoptrar deltog i räddningsarbetet

Flera fartyg i området tog emot nödropet och deltog i räddningsinsatsen, de kunde fånga in räddningsflottar och rädda flera passagerare. Den första helikoptern anlände strax efter klockan 03.00 på natten - totalt kunde 104 överlevare räddas av de helikoptrar som deltog i den stora räddningsinsatsen.

Det hårda vädret gjorde det svårt att jobba med räddningen och det var näst intill omöjligt att sjösätta livbåtar och räddningsbåtar. Ytbärgarna räddade flera överlevare men fick även bärga döda kroppar ur vattnet.

Bland de som omkom i katastrofen var sångaren Pierre Isacsson och den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Pettersson. Den före detta politikern Kent Härstedt var en av de som överlevde tillsammans med Sara Hedrenius. En lång tid efter olyckan kunde vi läsa i media hur de följdes åt efter de hamnat i vattnet.

Enligt haverikommissionens rapport berodde katastrofen på att bogvisiret lossnade efter att gångjärnen och låsanordningarna gått sönder av vågornas kraft.

Estonia ligger i dag begravd på havsbotten. Det fanns tidigare planer på att täcka över fartyget med betong, men efter stora protester från både överlevare och offrens anhöriga avbröts detta arbete. Det är beslutat om gravfrid på platsen där Estonia ligger, detta för att förhindra vrakplundring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.