Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Världens märkligaste gränser

Gränsen mellan Kanada och USA må se rak ut på kartan. I verkligheten är den full med märkliga avvikelser som gjort livet besvärligt för tusentals människor. Här har vi samlat några av världens konstigaste gränsfenomen.

Imperier uppstår och faller, länder erövras och gränser försvinner. Världskartan ritas om hela tiden och som regel följer gränsdragningen någon slags logik. Berg, floder och hav utgör naturliga skiljelinjer som oftast, men inte alltid, formar länderna vi bor i.

Men det finns många märkliga undantag som kan härledas till den mänskliga faktorn. 

När gränsen mellan USA och Kanada skulle defineras år 1783 användes en karta som till stora delar var ofärdig, vilket ledde till en del olyckliga antaganden. Vid ett tillfälle stipulerade fördraget att den norra gränsen skulle gå från den nordvästra änden av sjön Lake of the Woods och sedan västerut ända fram till Mississippi-floden. Problemet var att det nordamerikanska naturlandskapet inte passade in i de tjusiga formuleringarna.

Det visade sig nämligen att floden tar in början betydligt längre söderut, varför gränsen justeras med ett plötsligt hopp söderut. Kvar blev en hyggligt stor bit land som idag bebos av drygt tusen amerikaner och som tvingas resa genom Kanada för att gå i skola eller handla på närmsta storköp. Det är inte den enda missen vid gränsen mellan USA och Kanada.

Den märkliga historien och andra avvikande gränser finner ni i bildspelet här ovan.