Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/13

Väderrubriker vi minns: Skräck, hot, kaos och rysskyla

Nu är kylan här och med den givetvis en och annan dramatisk rubrik. Här listar vi de mest spektakulära väderrubrikerna.

Nyårsafton var rekordvarm på sina håll i landet, men nu är den milda tiden över. Enligt väderinstitutet Foreca kommer temperaturen under veckan att dra sig så långt ned som till 30 minusgrader i landets norra delar. I Svealand kryper temperaturen ner till 15 minusgrader under nätterna. Och med extrema väderlekar får vi extrema rubriker.

Rubrikordet ”rysskylan" har varit med oss ett flertal vintrar nu och tycks vara här för att stanna. Den har även fört med sig släktingar som ”tyskt skräckväder”, ”polsk snöfront” och även antitesen "ryssvärmen”.

Vintern 2010/2011 var rejäl och blev en fest för rubriksättare. Vi lärde oss uttryck som ”snömonster”, ”snösmocka” och ”chockkylan”. Det var så pass att SMHI:s meteorolog Lisa Frost (ja, det är hennes riktiga namn) kände sig nödgad att berätta att hon och hennes kollegor inte stod bakom rubrikerna.

– De här rubrikerna är absolut inget som vi meteorologer står för, det är kvällstidningarna egna påhitt, sa hon till branschtidningen Resume.se.

Oavsett vad man tycker om de svulstiga rubrikerna och löpsedlarna så tycks de fylla en funktion, om inte annat som samtalsämne. Och med lite distans är vissa av dem riktigt underhållande.

I bildspelet ovan listar vi de mest spektakulära väderrubrikerna. Vilken är din favorit?