Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Satt en vecka inuti sten – här är fler galna konstprojekt

Den franske konstnären Abraham Poincheval gillar att vara instängd. I sitt senaste projekt satt han fångad inuti ett jättelikt stenblock i en vecka. Dessförinnan bodde han i magen på en björn. Här är fler performancekonstnärer och deras smågalna projekt.

Yr, något omtumlad men lycklig klev Abraham Poincheval ut ur stenen som varit hans hem de senaste sju dagarna. 

– Jag tackar den väldigt mycket, för att den var så entusiastisk i sitt välkomnande mot mig, sade konstnären till reportrarna strax efter hans  nyvunna frihet enligt NPR.

Det är inte första gången han valt att göra sig själv fången i ett föremål. 2014 fick han uppmärksamhet när han tillbringade två veckor inuti en uppstoppad björn. Och två innan dess satt han instängd i ett hål i marken inuti en bokaffär.

Båda konstverken sändes direkt över internet vilket naturligtvis är en viktig del för performancekonstnärer.

Att själva verket framförs på plats och i nuet, där någon kan ta intryck, är en central del av performace-konstnärens framträdande.

Inte sällan försöker konstnären provocera fram en reaktion, som att gå naken genom en stad, föda på ett museum eller virka på tråd som matas från underlivet. Vissa väljer att sova inför publik, som för att mana till eftertanke.

Andra väljer extremerna – utsätta sig själv för livsfara eller smärta.

1971 fick amerikanen Chris Burden stor uppmärksamhet då han lät en vän skjuta honom i armen med ett gevär inne i konsthallen. Ett av hans mest kända framträdanden gjorde Burden 1974 då han lät sig korsfästas på taket av Volkswagen med rusande motor.

Burden bjöds 1972 in att medverka i en tv-intervju och dök, något oväntat, upp med ett eget kamerateam. Under intervjun kapade han sändningen och hotade programledaren med en kniv om de bröt tv-sändningen. Efter showen förstörde han tv-stationens kassettband och erbjöd sin egen inspelning – sitt performance-konstverk – i stället. De tackade nej.

Bläddra vidare i bildspelet här ovan för att läsa om fler uppmärksammade performance-konstverk.