Så ser nya Iphone ut - och så dyr blir den

Förväntningarna på nästa Iphone brukar vara skyhöga. Under onsdagskvällen presenterade Apple och VD:n Tim Cook nyheterna.

ANNONS
|

- Det är den bästa Iphone vi någonsin skapat, sade Apples vd Tim Cook från scenen på Bill Graham Civic Center innan han lämnade över ordet till vice vd Phil Schiller.

Den nya modellen kommer att vara tillgänglig i fyra färger; svart, guld, roséguld samt silver.

Ytteliggare en nyhet som presenterades under kvällen är att spelföretaget Nintendo inleder ett samarbete med Apple. I den nya modellen kommer den ikoniska spelhjälten Super Mario tillbaka i ett helt nytt Super Mario-spel.

Priset på den nya modellen kommer att vara samma som iPhone 6S har kostat fram tills nu, alltså runt 6000-8000 kronor. 32 gigabytes är den minsta modellen och 256 gigabytes är den största. Det gäller både för iPhone 7 och 7 Plus. Nytt är att modellen är vattentät. Dessutom har kamerafunktionen förbättrats rejält – eller kamerorna. Iphone 7 har två stycken med 12 megapixels upplösning för bättre zoomfunktion. Färgerna sägs bli klarare och skärpan bättre. Även sensorn är förbättrad.

ANNONS

På fredag kommer telefonen vara tillgänglig att beställa i USA. 16 september ska den finnas ute i Sverige.

- Det är en superdator för fotografi, sade Schiller.

Andra nyheter som presenterades var att hemknappen blir programmerbar. Displayen blir dessutom något större och batteritiden förlängd.

Rykten om trådlösa hörlurar har florerat i flera månader.Det faktum att mängder av ljudtillverkare släppt trådlösa hörlurar och adaptrar lagom till lanseringen kan ses som en indirekt bekräftelse på att ryktet stämmer.

Vem vet?Vi kanske till och med kommer tacka dem för att de hjälpte oss bli av med ett problem som plågat mobil- och walkman-användare i årtionden:Den där irriterande knuten till hörlurssladd som du alltid fiskar upp ur fickan.

Apple är i vanlig ordning inte först men deras marknadsandelar är tillräckligt stor för att kunna göra ett rejält avtryck.

I kväll kommer avsaknaden av 3,5mm-plugg kännas som gamla nyheter och vi kan i stället fokusera på övriga funktioner.

Här har vi samlat några av de senaste läckorna och ryktenaom vad vi kan vänta oss av Iphone 7.

HÖRLURSUTTAGET FÖRSVINNER

SAMMA FORM SOM TIDIGARE

Det har talets en del om att antennbanden flyttas och blir mer diskreta och att de två kameralinserna kommer bli mer framträdande men i övrigt så ska vi nog inte förvänta oss några större avvikelser från Iphone 6S.

ANNONS

Sannolikhet: 93procent

Det du behöver veta: Du kan behålla dina gamla tillbehör.

HÖGTALARNA KAN FÅETT LYFT

Läckta prototyper visar att platsen där hörlursuttaget satt kommer fyllas med en extra högtalargrill. Nya uppgifter gör också gällande att den vanliga öronhögtalaren uppgraderas och kommer användas när du spelar musik utan hörlurar. I horisontellt läge skulle det alltså vara möjligt att uppleva riktig stereo.

Sannolikhet: 70procent

Det du behöver veta: Det kommer inte låta lika burkigt och tunt.

BÄTTRE KAMERA

Iphone har länge varit fotografernas favorittelefon och Apple verkar inte ha några planer på att göra dem besvikna.Plus-modellen väntas få dubbla kameralinser med tolv megapixlar vardera. Ena linsen uppges vara optimerad för vidvinkel medan den andra kan komma med 2-3x optisk zoom.

Sannolikhet: 99 procent

Det du behöver veta: Bättre foton i mörka miljöer och zoomade bilder blir skarpare än tidigare.

PÅINSIDAN

Mest troligt får Iphone 7 nästa generations A10-processor och om ryktet stämmer får standardmodellen 2GB RAM medan den större plus-modellen får 3GB RAM. Räkna med ett hopp i minnesstorlek där minsta modellen blir 32GB följet av 128GB och eventuellt 256GB. Ingen 16GB-modell alltså. Det finns också uppgifter som säger att Iphone 7 kommer klassas som vattentät enligt standarden IPX7. Det var på tiden!

ANNONS

Sannolikhet: 85procent

Det du behöver veta: Snabbare och mer minne.

NYA FÄRGER

Samma färger som 6S, det vill säga Silver, Space Gray, Gold och roséguld, men ryktet säger att det även kommer en modell som går åt svart, möjligen med namnet Space black

Sannolikhet: 80procent

Det du behöver veta: Space black är det nya svarta.

BÄTTRE BLIXT

Den kinesiska analytikern Ming-Chi Kuo, vars uppgifter träffat rätt tidigare, hävdar att Iphone 7 kommer med förbättrad kamerablixt i form av fyra separata led-lampor, två varma och två kalla.

Sannolikhet: 85 procent

Det du behöver vet: Bilderna från i går kväll bli mindre hemska.

NYTT OS – iOS10

Det mesta om iOS10 är känt sedan tidigare, som att du inte längre kan svepa åt sidan för att låsa upp skärmen, att notifikations-centret görs om och att Apple music får ett välbehövligt ansiktslyft. iOS10 är så klart fyllt med många fler smånyheter men favoriten är nog funktionen som minns var du parkerade bilen.

Sannolikhet: 100 procent

Det behöver du veta:Oavsett om du gillar det eller inte så gör säkerhetsuppdateringar att du behöverhoppa på tåget.

NY HEMKNAPP

Det sägs att hemknappen, som hängt med sedan första telefonen 2007,inte längre kommer vara en fysisk knapp som klickar utan har en haptisk feedback som simulerar tryck. Dettaenligt analytikern Ming-Chi Kuo. Det kan vara ett första steg mot tidigare uppgifter om att Apple vill göra hemknappen till en integrerad del av skärmen.

ANNONS

Sannolikhet: 65 procent

Det du behöver veta:Om du multitaskar mycket så behöver du inte oroa dig för att slita ut hemknappen.

HÖRLURAR

Vi kan bara hoppas attApple skickar med trådlösa hörlurar, populärt kallade "Airpods", när Iphone 7 lanseras i kväll. Det som talar emot är att Apple historiskt sett inte lagt särskilt mycket krut på de medföljande hörlurarna och att ett par trådlösa lurar i budgetklass helt enkelt riskerar att göra konsumenter besvikna. Därför tror analytiker, återigen är det den träffsäkre analytikernMing Chi Kuosom uttalat sig, att Apple kommer sälja bluetoothlurarna separat. En teori är att de kommer hamna i prissegmentet ovan det egna märket Beats. Lurarna ska enligt rykten påminna om de från Bragi Dash som redan finns på marknaden (se bilden).

Sannolikhet:70procent

Det du behöver veta: Det sladdfria livet du drömt om börjar nu

ANNONS