Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kunder klagar på skrikande ljud från Iphone 7

Bara två dagar efter att Iphone 7 nått konsumenter kommer uppgifter om att vissa modeller väser och skriker.

Fenomenet fick snabbt namnet "HissGate" eller "Noisegate" för att passa in i de senaste årens rapporteringar om problem med nya Iphone modeller.

Ljudet tycks uppstå när Iphone 7 Plus går för full maskin, till exempel när du gör en återställning från iCloud, och går definitivt att uppfattas av ett mänskligt öra.

Stephen Hackett lade ut en video med sin upptäckt på Twitter och Youtube och fick svar från andra med liknande problem. Det är än så länge oklart hur många som drabbats.

Här är nedan kan du läsa om alla de olika Gate-skandalerna genom åren.

 

HissGate (2016), ibland kallat Noisegate, beskriver ett ljust, väsande ljud som drabbar vissa Iphone 7-användare. Ljudet verkar uppstå när telefonen utför prestandekrävande uppgifter och gäller än så länge bara den större plus-modellen. Stephen Hackett på 512 pixels var först med att rapportera om ljudet och ladda upp en video på Youtube. Han spårade väsandet, inte till högtalaren som man först kan tro, utan till kretskortet. Hur många som drabbats är oklart men Apple erbjuder sig att byta in alla telefoner som uppvisar problemet.

AntennaGate (2010) blev namnet på ett problem som uppstod när en användare höll telefonen så att antennen blockerades med förlorad täckning som följd. Apple uppmanade inledningsvis användare att ”hålla telefonen på ett annat sätt” men tvingades till kännas vid problemet. Lösningen: En ursäkt och ett gratis skal till de drabbade.

 

BendGate (2014) drabbade enbart Iphone 6 Plus-modellen som både var tunnare och större än tidigare telefoner från Apple. Kombination gjorde att luren hade en tendens att böjas något. Apple avfärdade detta som en ovanlig företeelse. Vi gissar att de inte hade sökt av Youtube…

 

ChipGate (2015) var närmast ett teoretiskt problem som kom av att Apple använt sig av två olika tillverkare av processorchipet. Vissa användare påstådde att batteritiden på det ena chippet var upp till timmen sämre än den andra. Amerikanska Consumer Reports, ungefär som råd & rön, testade de två modellerna och fann ingen nämnvärd skillnad.

 

Touchdisease (2016), ungefär ”beröringssjuka” på svenska, kallas ett besvärligt symptom som drabbar ägare av Iphone 6 och i större utsträckning Iphone 6 Plus. Det börjar oftast med en grå rand som dyker upp i övre delen av skärmen som sedan kan börja flimmra. Därefter slutar skärmen att svara på beröring. Felet tros vara relaterat till ”Bendgate” och just nu finns en gruppanmälan mot Apple som rör just de här problemen.

 

S3G Iphone (2010). De som ägde en Iphone 3G – eller den första modellen – och uppdaterade till iOS4 i samband med lanseringen av den snabbare Iphone 3GS upptäckte att deras telefoner blev outhärdligt långsamma. Orsaken var att iOS4 var byggt för den nya generationens hårdvara och att Apple missat att optimera mjukvaran för de äldre telefonerna. Version 4.1 hjälpte något men snacket var redan igång – försökte Apple tvinga kunderna att uppdatera?

 

MapGate (2012) Den ökande spänningen mellan Apple och Google sägs vara anledningen till att man valde att ta bort Google Maps från Iphone 5 och ersätta med en egenutvecklad. Att göra en pålitlig karttjänst visade sig dock vara svårare än Apple trodde och användarna rasade. Veckorna efter lanseringen kunde man läsa om både olyckor och felkörningar som tillskrevs den nya appen och till slut kände sig nye vd:n Tim Cooks tvingad att gå ut med en offentlig ursäkt


U2Gate (2014), ibland kallat ItunesGate, började som en fin tanke där Apple och U2 gav bort rockbandets nya skiva gratis till alla Itunes-användare. Alla uppskattade dock inte att det var omöjligt att ta bort skivan från sin skivsamling. Både Apple och U2 bad senare om ursäkt och teknikbolaget fick skicka ut instruktioner om hur man, inte helt enkelt, kunde radera skivan från sin samling.