Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Här testas kinesiska bussen som ska köra över köerna

Den uppseendeväckande bussen som ska bli lösningen på Kinas bilköer ser redan ut att bli verklighet.

När ett kinesiskt företag tidigare i år på en teknikmässa i Peking presenterade en modell för en så kallad ”gränslande buss” blev uppståndelsen stor.

Videoklipp och bilder på det enorma fordonet, två filer bred och med upphöjd kaross, spreds blixtsnabbt och blev en snart en världsnyhet.

Den tekniska innovationen existerade då endast som en animation (se videon nedan) och såg i mångt och mycket ut som något ur en science fiction-film, men redan i veckan intog en prototyp gatorna under en testkörning i Qinhuangdao i Kina.

Tisdagens testkörning i miljonstaden i nordöstra Kina gick ut på att bland annat utvärdera bussens bromssystem och energikonsumtion, rapporterar China Daily.

Bussen, kallad TEB-1 (Transit Elevated Bus, red.), sattes inte heller på några stora prov utan begränsades till en 300 meter lång bana, med begränsat antal kurvor, enligt tekniksajten Gizmodo.

 – Det viktigaste är att bussen kommer att spara väldigt mycket plats på vägarna. Den kommer att kunna transportera upp till 1400 passagerare och dess högsta hastighet beräknas bli 60 kilometer i timmen, sade Song Youzhou, projektets chefsingenjör, när idén presenterades i maj i år.

Prototypen är dock av mindre storlek och är enligt China Daily 22 meter lång, 7,8 meter bred och rymmer 300 passagerare.

Kina är ett av de länder i världen som har mest problem med milslånga bilköer vid rusningstid. Flera kinesiska städer har visat intresse för bussen och enligt kinesisk media följer även Brasilien, Frankrike och Indien projektet med stort intresse.