Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Här testar de hemliga surfmaskinen – skriker av lycka

När surflegendaren Kelly Slater visade upp sin vågmaskin i december slog den ner som en bomb i surfvärlden. I förra veckan bjöd han in några av världens bästa surfare för att testa den.

Surfaren Kelly Slater har länge haft en dröm om att bygga en vågmaskin som kan mäta sig med de som naturen själv producerar. Det har tagit tio år – men nu verkar det som om han lyckats.

– Det är den bästa vågen som människan någonsin skapat. Det råder ingen tvekan om det, sade Slater när vågmaskinen visade upp för första gången i december enligt Huffington Post.

Företaget Kelly Slater Wave Company har varit mycket hemlighetsfull med vågmaskinens geografiska placering, men en användare på Reddit lyckades nyligen klura ut att anläggningen står i LeMoore, Kalifornien, cirka 60 kilometer från kusten. Mitt på torra land, alltså.

I förra veckan bjöd Slater in en grupp profesionella surfare för att testa den artificiella vågen. Deras reaktioner i videoklippen säger allt.

– Jag tänkte ett tag att jag skulle åka ut ur tunneln och göra en sväng. Men sen tänkte jag: "Vem försöker jag lura. Jag vill aldrig lämna den här tunneln, säger Stephanie Gilmore i klippet

För en surfare tar jakten på den perfekta vågen aldrig slut. Och om de någonsin stöter på den så är den över på några sekunder.

Kelly Slaters maskin trotsar naturlagarna.

– Sättet som vågen rör på sig och åker fram och tillbaka – det är häpnadsväckande, säger surfkollegan Robert “Wingnut” Weaver efter några teståk.

Det finns inga planer på att öppna upp anläggningen för allmänheten i dag men det talas redan om att maskinen kan förändra surfsporten för alltid. Plötsligt blir det möjligt att surfa på platser som av geografiska och klimatmässiga skä gjort det omöjligt att ens drömma om surfing.

Men långt ifrån alla surfare välkomnar den nya tekniken De ser en risk att kopplingen till naturen, som vissa utövare beskriver i närmast religiösa termer, går förlorad.

– Jag vet människor som är rädda att mänskligt skapade vågor kan förädnra eller förstöra vår kultur på något sätt, säger Slater till tidningen Surfer Magazine men tillägger:

– Det är inte tänkt att ersätta något. Jag har alltid sagt att det är ett komplement till havet, något man gör för att det är kul.