Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Här får hajen smaka på sin egen medicin

När en haj närmar sig brukar andra havsdjur simma åt andra hållet. När amatörfilmaren Bruno Kataoka skickade upp sin drönarkamera trodde han inte sina ögon.

Det är vinter på södra halvklotet och turistnäringen kring Sydney, Australien, gör sig redo för ännu en valsafari-säsong.

Amatörfilmaren Bruno Kataoka trodde han skulle få filma en grupp knölvalar – det han kom hem med var en mindre sensation.

Hans drönarkamera fångade en grupp falska späckhuggare på jakt – och bytet var en haj.

– De på National Geographic kan vänta i månader på att fånga nåt sånt här och vi råkade bara vara på rätt plats i rätt ögonblick, säger han till australiensiska tv-kanalen 7 News.

Jakten pågår i några minuter i vad som verkar vara en uttröttningstaktik. Dramat är över när ledaren fångar hajen i sina käftar och drar ner den i djupet.

Det är mycket ovanligt att fånga falska knölvalar på film och att de dessutom jagar en haj – ett djur vi vanligtvis placerar i toppen av näringskedjan – gör den ännu mer unik.

De falska knölvalarna bedöms vara mellan tre och fem meter långa vilket får experter att dra slutsatsen att bytet var en relativt ung haj.