Gustav Karlsson härmar 50 dialekter på tolv minuter

Det finns förmodligen lika många dialekter som det finns orter i det här landet. Imitatören Gustav "Gurra" Karlsson river av 50 på tolv minuter.

ANNONS
|

Gustav "Gurra" Karlsson slog igenom 2001 när han deltog i TV4:s program "Talang" ochbland annat drev med jurymedlemmen Bert Karlsson.

Förra året släppte han en video där han härmade 18 lokala landsmål. Han säger själv att det var en reaktion på Robert Gustafssons besök hos Niklas Källner som gjorde viral succé.

Nu är han alltså tillbaka med imponerande50 dialekter.

Och av kommentarerna på Facebook och Youtube att dömaså lyckas han riktigt bra.

"Bor typ i Uddevalla och de va verkligen som att du lät härifrån", kommenterar enDenniz.

"Jävligt bra öländska", säger Ludvig.

"Född o uppvuxen på Gotland! Imponerad över hur du fick till de! :D", säger Haanoi.

ANNONS

Vi kontaktade "Gurra" för att få veta mer om hur han jobbar för att härma dialekter.

Beskriv hur du gör när du går in i rollen för att imitera Göteborgsdialekten? Ser du någon speciell person framför dig?

– Den är förhållandevis enkel att efterlikna då jag är ifrån Vetlanda i Småland, göteborgsdialekt och vetlandamål har i stort sett samma melodi i språket. Jag ser ingen speciell person framför mig då den klassiska göteborgsdialekten är så tydligt registrerad i min hjärna likt många andra svenska dialekter! Med tanke på att melodin är lik min egna dialekt är den viktigaste biten att man gör en korrekt och ganska grov betoning på r-en, vilket som bekant är den klassiska göteborgskans tydligaste signum. Det räcker i stort sett för att lyckas prata den dialekten, med andra ord är den förhållandevis enkel att försöka efterlikna!

– Jag hade några fler städer i närheten av Göteborg på tapeten som föll bort då jag ville ha exakt 50 dialekter i klippet! Det är främst de större orterna i närområdet jag skulle rikta in mig på. Trollhättan och Alingsås exempelvis. Jag ska ärligt säga att jag inte har stenkoll på hur mycket de skiljer sig från andra västgötska dialekter som jag pratade i klippet, men det är i vart fall de jag skulle försöka studera om jag skulle göra fler dialekter i närheten av Göteborg. Däremot om man tittar på hela Västsverige finns där mycket mer man kan göra!

ANNONS

Vilken dialekt är svårast att imitera?

– Jag pratade Överkalixmål i videon vilket överhuvudtaget inte låter som svenska, det var mer som att prata en förenklad version av isländska! Listerländskan är inte heller någon lek. Jag har också svårare för att höra tydliga skillnader hos dialekter i norra Sverige (Sundsvall och uppåt) än vad jag har i södra Sverige av förklarliga skäl då jag är uppvuxen i södra Sverige.

– Men jag skulle nog säga att de gotländska dialekterna jag pratade får anses som de svåraste. Melodin i den traditionella gotländska dialekten är ganska lik många andra. Däremot är det väldigt svårt att avgöra hur man ska uttala de olika vokalerna! Det finns mycket diftonger i de gotländska dialekterna, dessa är svåra att avgöra hur de ska uttalas i förhållande till exempelvis skånska dialekter där jag själv tycker att det är enklare att avgöra hur diftongerna/vokalerna ska sägas!

ANNONS