Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Grattis Stephen Hawking – idag fyller du 75

Vetenskapsmannen och det popkulturella fenomenet Stephen Hawking fyller 75 år idag – trots att läkarna trodde han skulle vara död innan han fyllt 25. Vi tar oss en titt på hur han blev kändis med svar på det mesta.

Säg Stephen Hawking och de flesta tänker: 1. Att han är vetenskapsman. 2. Att han dyker upp i olika sammanhang i media.

Stephen Hawking räknas som en av de mest berömda, betydelsefulla och smartaste tänkarna i modern tid – och ändå har de flesta ganska svårt för att svara på vad det är han egentligen är berömd för. 

Låt oss få det avklarat direkt:

Hans första genombrott gjorde han redan på Cambridge när han utifrån Einsteins relativitetsteori beskrev förekomsten av av singulariteter, ett kosmiskt fenomen där naturfysikens lagar upphör som vi känner till dem. Singulariteter var något som Einstein föreslog men som i årtionden ansågs så teoretiska att de nästan var löjliga. Hawking, som samarbetade med sin kollega Roger Penrose, menade att svarta hål kan innehålla singulariteter och att de kan finnas lite varstans i universum.

Hans allra främsta teori är dock den om att svarta hål, tvärtemot vad namnet antyder, inte alls är svarta utan faktiskt läcker värmestrålning. Det innebär att svarta hål kan minska i storlek och försvinna helt.

Stephen Hawking har länge vurmat för att göra vetenskapen tillgänglig för den breda massan. 1988 släppte han boken "Kosmos – en kort historia om tid" där han gav svar på de svåraste frågorna om universum. Boken blev en enorm framgång och låg fyra år på Sunday Times bestseller-lista.

Att sälja tio miljoner exemplar är imponerande, men räcker inte för att förklara Hawkings plats som världens mest berömda vetenskapsman.

Möjligen går det att spåra hans väg in i folks medvetanden till hans medverkan i den populära tv-serien Star Trek: The Next Generation där han spelade kort mot Newton och Einstein.

Några år senare skulle han få frågan om han vill medverka i ett avsnitt av The Simpsons – ett tv-program han kallat det bästa som gått på amerikansk tv – och tackade omedelbart ja. 

Citat som "Om du letar efter trubbel så har du hittat det" och "Din idé om ett munkformat universum är fascinerande, Homer. Jag kanske måste sno den" är klassiska.

– Nästan lika många människor känner igen mig från The Simpsons som genom vetenskapen, har han sagt i intervjuer.

Hawking hyllades för sin medverkan och har flera gånger röstats fram som en av seriens bästa gäster genom tiderna. Han har gästat serien ytterligare tre gånger sedan 1999.

Sedan dess har han varit med i flera populära tv-serier som Futurama och The Big Bang Theory.

På senare år har vi vant oss vid att han uttalat sig om allt ifrån fotboll till kändisar. Inför fotbolls-VM 2014 avslöjade han en ekvation för hur England skulle vinna titeln samt hur man slår den perfekta straffen. Inför presidentvalet i USA skapade han rubriker när han ombads förklara Donald Trumps framgångar.

– Det kan jag inte. Han är en demagog som verkar tilltala en minsta gemensamma nämnare, sade han i programmet Good Morning Britain på ITV.

Hawking är också känd för sin skarpa humor. Det blir inte mycket tydligare än när han är med i en intervju med ABC och får frågan hur det känns att vara en populärkulturell ikon.

- Jag kommer inte känna mig som en sann popkulturell ikon förrän jag varit med i The Kardashians, sade han då.