Zara Larsson fyller 18 år.
Zara Larsson fyller 18 år.

Grattis på 18-årsdagen Zara – nu kan inget stoppa dig

ANNONS
|

Vi konstaterar snabbt att den här unga damen har åstadkommit mer vid17 års ålder än många andra kan hoppas påunder en hel livstid. Hon har kallats "feministiskt geni"–en titel hon själv ställer sig frågande till – har en miljon följare på Instagram och blev i somras den yngsta någonsin att Sommarprata i P1. Hon har dessutom två gånger på ett år utsetts till en av Sveriges mäktigaste röster.

Ett tydligt exempel på det senare är när hon i början av året postade en bild på Instagram som slog hål på killars ursäkt för att inte använda kondom. Inlägget hyllades långt utanförSveriges gränser och lyftes bland annat upp av viralsajten BuzzfeedochHuffington Post.

ANNONS

Hon drar sig inte heller föratt kritisera dold diskriminering, varse sig den är medveten eller omedveten, och är stark nog att stå emot stormen som följer. För det stormar ofta kring Zara Larsson när hon ifrågasätter de patriarkala strukturerna. Hon har till och med fungerat som inspiration för några av våra svenska politiker.

Inget dåligt facit för en 17-åring. När hon nu blivit myndig och inte längre har några gränser – undantaget handla på Systembolaget – så kan vi inte låta bli att undra vad hon ska åstadkomma under 2016.

I dag fyller hon 18 år men är redan en förebild för såväl unga som gamla. Här är 14 anledningar som visar varför:

Hon kan belysa stora problem med en enda bild

Hon räds inte debatten. Som när hon föreslog att "Mansdagen" tas bort och tog striden med Sveriges alla "arga och kränkta män".

Hon är mäktigast på Twitter enligt en mätning och utsågs till en av landets fjärde mest framstående kvinnor av tidingen Aftonbladet.

Hon vågar ifrågasättamedia...

... och vägrar ger sig

Hon inspirerar de som borde inspirera folket.

Hon är tidernas yngsta Sommarpratare någonsin

För att hon äter som oss

ANNONS

Hon retas med andra kändisar

Hon tar inte skit av tomatkastare

Hon tar sig tid för sina fans

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Hon visar att hon bestämmer över sin kropp...

GP har valt att inte visa den ocensurerad då Zara Larsson inte var myndig när bilden togs

... och hon har stenkoll på kommentarerna

Hon tar ställning för de behövande

Grattis Zara Larsson!

ANNONS