Fritt fram för husdjur i sängen?
Fritt fram för husdjur i sängen?

Forskning: Sov bättre - med husdjur i sängen

ANNONS
|

Forskare har studerat 150 personer och granskat deras sömnvanor och deras husdjur och kommit fram till att majoriteten av dem som delar säng med sin katt eller hund sover tryggare och bättre, skriver Daily Mail.

Det är en klinik i Arizona i USA som specialiserar sig på sömn som ligger bakom forskningen.

"Många djurägare betraktar sällskapsdjur som familjemedlemmar som de vill involvera i så många aspekter av sitt liv som möjligt”, förklarar forskarna i studien och rapporterar att 56 procent av deltagarna uppgav att de delade säng eller sovrum med sina fyrbenta vänner.

Det visade sig att 41 procent av de tillfrågade sover bättre med sin lurviga kamrat vid sin sida.

ANNONS

"En gift kvinna beskrev sina två små hundar som ’sängvärmare’ och beskrev känslan när hennes katt sover på hennes bröst som ’lugnande’”, skriver forskarna.

Men de uppger samtidigt att kvinnan tycks vara ett undantag; ju fler husdjur, desto sämre sömn.

”I takt med att fler hushåll skaffar sig fler än ett husdjur ökar svårigheten att uppnå ett lämpligt sovarrangemang”, fastslår studien.

Och här kommer ytterligare en brasklapp. När kliniken utförde en liknande studie 2013 skyllde var tionde djurägare sina sömnbesvär delvis på sina husdjur och i den nya rapportern har siffran ökat, till 20 procent. Det finns med andra ord anledning att misstänka att debatten huruvida hunden eller katten verkligen hör hemma i sängen kommer att fortgå.

Tillhandahålls av Zappat.se - gilla oss på Facebook!

ANNONS