De gör vodka – på dimma från havet

Människans uppfinningsrikedom när det gäller tillverkning av sprit vet inga gränser. I norra Kalifornien går det nu att köpa vodka gjort på – San Francisco-dimma.

ANNONS
|

När idén att skapa en vodka präglad av San Franciscoväcktesvar det lokaladestillerietHangar 1noga med att tillverkningen skulle göras med hänsyn till en hållbar utveckling.

Torkan i Kalifornien fick dem att fundera påatt samla in regnvatten. Men det var när de kom i kontakt med den idealla organisationen FogQuest – som hjälper till att samla in vatten i utsatta områden– som vodkan Fog Point föddes på riktigt.

Stora nät som fångar upp och samlar vattnet i dimman sattes upp i San Francisco-området och på sex månader hade de fått ihop nog med vatten för 2400 flaskor.

Vodkan är destillerad på druvor från en biodynamiskvingård i Kalifornien och blandas sedan med vattnet från dimman.

ANNONS

Så hur smakar den färdiga produkten? Och går det att känna smak av dimma? Enligt professor Daniel Fernandez, som studerar dimma vid Cal State, Monterey, så är det fullt möjligt atturskilja nyanser av toner från dimvatten.

– Om du är nära havet så kommer vattnet innehålla natrium, kloroch svavel, och det kan vara fallet i San Francisco, säger han enligt Time.com.

Han tillägger dock att det är mindre troligt att någon känner skillnadi något såstarkt som vodka.

Destilleriägaren Caley Shoemaker har full förståelse förkritker som avfärdar vodkan en "gimmick" men påpekar att 100 procent av vinsten doneras till olika vattenrelaterade projekt.

– Vi säger att den är gjord av Kalifornien, för du kan på rikigt känna hur San Francisco-bukten smakar. Du känner jorden och druvorna och alla smaker blandas ihop riktigt bra i det här lilla intressanta projektet, säger Shoemake till Time.com.

En flaska kostar 125 dollar styck.

ANNONS