Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När den ungerska simmerskan Katinka Hosszy vann OS-guld var det i första han hennes man samt tränare som fick hyllades av en sportkommentator. Foto: TT

Därför behöver vi #covertheathlete

Hashtaggen #covertheathlete är ett år gammal. Men OS i Rio bevisar att den fortfarande behövs.

Hashtaggen uppstod efter att en australisk tenniskommentator i en intervju bad det kanadensiska tennisproffset Eugenie Bouchard att "snurra runt och visa vad du har på dig". 

Dess syfte är att skapa uppmärksamhet kring hur olika manliga och kvinnliga idrottare bemöts av sportkommentatorer och journalister.

Under förra året spreds också ett Youtube-klipp med samma namn som hashtaggen och som visar reaktionerna som uppstår när män får samma frågor som tidigare ställs till kvinnliga idrottare. 

I och med OS i Rio har hashtaggen fått nytt liv, bland annat efter en rubrik i Associated Press som berättar att den manlige simmaren Michael Phelps vunnit silver och i en mindre underrubrik att den kvinnliga simmaren Katie Ledecky satt världsrekord i 800 meter frisim.

Nu har australiensiska nyhetskanalen ABC listat flera anledningar till varför hashtaggen är minst lika aktuell under årets olympiska spel.

För att nämna några:

  • Nyhetskanalen NBC:s kommentator gav i första hand tränaren tillika maken beröm när den ungerska simmaren Katinka Hosszu vann OS-guld på 400 meter medley.

 

  • The Chicago Tribune rubriksatte en artikel om att skytten Corey Cogdell vunnit OS-brons med att sätta maken och den amerikanska fotbollsspelare Mitch Unrein i centrum.

 

  • Två programledare på Fox Sports debatterade om kvinnliga idrottare ska vara sminkade eller inte.

 

  • En BBC-reporter påstod att tennisspelare Andy Murray var den första att vinna två OS-guld – men glömde att det finns två kvinnliga tennisspelare som är betydligt större. 

Flera Twitteranvändare har också använt hashtaggen för att uttrycka sina åsikter.

 

Men alla håller inte med.