Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Appen som får alla dina bilder att se ut som konstverk

Glöm Instagrams tråkiga filter. Nya fotoappen Prisma kan förvandla dina vardagsfotografier till konstnärliga mästerverk på bara några sekunder – och världen har blivit som tokig i den.

Har du drömt om att kunna måla som van Gogh, Roy Lichtenstein eller Edward Munch? För inte så länge sedan hade det krävts en hel del jobb och tid för att få till en tavla i stil med en av sina favoritkonstnärer, för att inte tala om en hel del talang om man vill kunna göra det själv.

Bildbehandlings-appen Prisma, utvecklad under ledning av 25-årige ryssen Alexey Moiseenkov, lanserades till iphone för några veckor sedan och redovisade över en miljon dagliga användare redan första veckan.

Appen fungerar ungefär som många andra i samma genre: Du tar en bild i från telefonen och väljer sedan ett filter. Men till skillnad från konkurrenterna så lägger den inte bara på ett lager och ändrar några färger.

Enligt skaparna arbetar ett AI i bakgrunden som analyserar och "plockar isär" bilden. Ut kommer en tavla i stil med vad världens mest kända konstnärer skulle kunna göra.

Filtren har namn som "Roy", "The Scream" och Raoul vilket ger en ledtråd om vilken stil som kan förväntas. 

Eftersom processen bakom bilderna är ganska komplexa så tar varje behandling lite längre tid än vi är vana vid. Det har dock inte hindrat många från att bli som beroende av att se vad de olika filtren kan åstadkomma med de enklaste vardagssituationerna. 

Appen finns sedan några veckor på Iphone och lanserades för android under måndagen. Trycket på Prismas servrar var högt under måndagen och många användare möttes av ett meddelande om att komma tillbaka vid ett senare tillfälle.