Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Allt vi vet om Iphone 7 – eller vad den nu kommer heta

Ovanligt många bilder och videoklipp har läckt ut på det som kan vara nästa Iphone 7. Det råder stor förvirring om Apples kommande telefon och faktiskt även om vad den egentligen kommer heta. Vi har samlat de senaste ryktena för att försöka ge en samlad bild av vad vi kan vänta oss.

Iphone 7… eller iphone 6SE?

Det kan tyckas oväsentligt vad telefonen ska heta men faktum är att det kan göra skillnad mellan succé och fiasko. Om telefonen kommer heta Iphone 7, och de bilder vi sett hittills stämmer, så kommer alla bli oerhört besvikna.

Om den däremot får namnet Iphone 6SE eller Iphone Pro så kan det betyda att Apple vill spara på krutet till nästa år då iPhone tioårsjubilerar.

Det senare stämmer överens med tidigare uppgifter som Wall Street Journal tagit del av och som vi skrivit om tidigare.

Enligt uppgifter till den tyska Apple-bloggen Apfelpage så lutar det åt Iphone 6SE. Techprofilen Evan Blass på VentureBeat, som brukar sitta på tillförlitliga källor, har antytt samma sak: ”Kan inte alla bara sluta kalla den Iphone 7. Det är högst osannolikt att den kommer döpas så ”

En teori är också att Apple vill övergå till en treårig designcykel i stället för den nuvarande på vartannat år.

Hörlursuttaget

Kanske det mest kontroversiella uppgiften är att Apple bestämt sig för att slopa den vanliga 3,5mm-kontakten och går helt på en lösning med lightning-kontakten. Bland fördelarna kan nämnas att det möjliggör en tunnare telefon samt att den blir betydligt mer vattentät. En annan fördel är att den digitala signalen öppnar upp för nya möjligheter för tredjepartstillverkare av ljudutrustning samt att det visar att Apple äntligen ska få oss att slänga sladdarna för en trådlös musikupplevelse.

Nackdelarna väger desto tyngre: Det blir krångligare. Den absoluta majoriteten av hörlurar idag använder 3,5mm-kontakt vilket kommer tvinga oss att dra runt på fula adaptrar. En annan farhåga är att lightning-kontakten kommer ge Apple alltför stort inflytande på hur vi lyssnar på musik och på vilken utrustning.

Men framför allt: Den klassiska 3,5mm-pluggen funkar och finns överallt, så varför fixa nåt som inte behöver lagas?

Kameran

Har länge ryktats att plus-modellen kommer med dubbla kameralinser. En av dem kan ha 2-3x optisk zoom och förbättrad ljusupptagning. Den mindre 7-modellen tros ha en standarkamera av samma typ som i dag. Dessvärre verkar det som om kameralinsen fortfarande kommer sticka ut från chassit.

Designmissarna

Här handlar det inte så mycket om faktiska designtabbar som det faktum att det saknas ny design helt och hållet. Enligt Apples numera etablerade ticktack-cykel – där man släpper en ny generation vartannat år och en S-modell året efter –  är det dags för en helt ny iphone-modell.

Samtliga läckor tyder dock på att en sådan inte kommer och det kommer göra både konsumeter och marknad besvikna. Inte bara ser den nya modellen ut mer eller mindre som en Iphone 6S, den borttagna hörlurskontakten gör den i mångas ögon till en sämre telefon är sina föregångare. Sen så har vi det där med den utstickande kameralinsen igen.

Tillbehöret

Den 28 juli visade en vietnamesisk video vad som påstås vara en adapter mellan en lightning-kontakt och en standardkontakt på 3,5 mm. Uppgifter om att nästa iPhone kommer utan just hörlurskontakten har vi hört förut, men nu får vi för första gången en uppfattning om hur ett liv med den nya modellen kan se ut. Och den är inte vacker. 

Formen

Samma form som Iphone 6S. Antennbanden på baksidan har tagit bort och flyttats till botten respektive botten av skalet. Ryktas också att den ska vara en mm tunnare vilket kan ha att göra med att hörlursuttaget är borta. Det har också cirkulerat bilder av en Iphone utan Hem-knapp men det stämmer inte med senare läckor.

Däremot har det talats om att Apple planerar ta bort en mekaniska hem-knappen (mindre troligt) alternativt ersätta med en lösning som bygger på haptisk feedback istället för fysiska "klick". 

IOS 10

Apple visade upp nyheter ur det kommande IOS på en utvecklarkonferens i juni. Bland annat får vi utökade användningsområden för 3D-touch på låsskärmen, förbättrade notifikationer samt omgjord kontrollpanel.

En stor nyhet är att Siri nu blir öppen för tredjepartsutvecklare. ”Siri can be extended into major new areas and do more than ever by working with the apps you love to use. ”

När kommer den?

Inget officiellt datum är utannonserat men enligt Evan Blass på Venturebeat, som visat sig sitta på pålitliga källor, så kommer den nya telefonen visas upp den 16 september.

Insidan

Inga detaljer om de tekniska specarna på insidan har läckt men om Apple fortsätter som tidigare kan vi vänta oss nästa generations A10-processor och ett ramminne på två och tre GB för Iphone 7 respektive 7S. Det finns också teorier om att man kommer skrota 16GB-modellen.

Många läckor om Iphone 7 – här är några av dem:

14 juli – 3,5mm-uttag saknas

17 juli – Iphone 7 vs Iphone 6S

20 juli – modeller i roséguld

22 juli – Iphone 7 Plus även kallad Iphone Pro