Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Aktiviströrelsen: All Lives Matter har inte förstått

Polisskjutningarna i Dallas fick många amerikaner att mana till nationell samling under hashtaggen All Lives Matter. Inget kunde har retat aktiviströrelsen Black Lives Matter mer.

Den svarta aktiviströrelsen Black Lives Matter, ofta utskrivet #blacklivesmatter, startade 2013 men det var först året därpå, när 18-årige Michael Brown sköts ihjäl i St Louis, som den tog fart på allvar. Sedan dess har den växt sig allt större och starkare och har fått egen kraft i debatten och på den politiska arenan.

Läs också: Svarta rörelsen växer

Läs också: Bild från Black lives matter-protest kallas ikonisk

Till och från har det kommit förslag om att man borde använda den mer inkluderande frasen #AllLivesMatter men det har hela tiden avfärdats som ett sätt att ta udden av kärnfrågan.

Donald Trump har flera gånger beklagat sig över att aktivistgruppen tagit sig in på hans stora valmöten och skanderat "Black Lives Matter". Inte sällan har det slutat våldsamt.

I februari förra året retade han gallfebern på demonstranter just genom att rätta dem med att det borde vara "All Lives Matter".

Efter dödsskjutningarna i Dallas, där fem poliser dödades och fler skadades, var det många amerikaner som tog till den, i deras ögon, mer samlande hashtaggen #AllLivesMatter.

Det är, menad de, dags för landet att enas och gemensamt ta avstånd från våldet. De fick stöd av flera kända profiler, bland annat skådespelerskan Jamie Lee Curtis och artisten Janet Jackson.

Det dröjde dock inte länge förrän de möttes av en storm av protester och flera av dem tog senare bort sina inlägg eller skyllde på att de missuppfattat betydelsen.

Läs också: Zara Larsson stöder Black Lives Matter

Sympatisörer av Black Lives Matter-rörelsen påpekar att All Lives Matter helt missar poängen och att de som använder den väljer att blunda för de verkliga problemen.

Under helgen har bråket mellan de två hashtaggarna eskalerat och båda sidor har gjort sitt bästa för att överträffa varandra.

Social medier fylls med smarta, vassa och roliga inlägg som på ett effektivt sätt förklarade varför "All Lives Matter" inte hör hemma i debatten.

Hashtaggen #AllLivesDidntMatter blev också snabbt populär och har använts för att lyfta fram historiska exempel när olika grupper diskriminerats av vita.