Dolly fyller 70 år.
Dolly fyller 70 år.

11 saker du inte visste om Dolly Parton

Utåt sett ger Dolly Parton sken av att vara en gladlynt kvinna som använder glitter, hår och kroppsattribut för att fånga publikens uppmärksamhet. Bakom fasaden gömmer sig en klipsk affärskvinna och många smarta beslut. Idag fyller hon 70 år.

ANNONS

Det sägs att Dolly Partons familj var så fattig att läkaren som förlöste henne fick betalt med en säck havregryn. Därför var det nog ingen i den lilla byn i Smoky Mountains som trodde att den lilla flickan en dag skulle bli en av inte bara countryns, utan också musikhistoriens största artister.

Kyrkan spelade en viktig roll i familjens liv och det var via den som hon kom till en studio och släppte sin första singel redan som 13-åring. Det skulle dock dröja till 1964, när hon gick ur skolan, innan hon vågade satsa fullt ut på musiken när hon begav sig till Nashville för att försörja sig som låtskrivare.

ANNONS

Hon fick en mindre hit 1966 när Bill Phillips spelade in en av hennes hennes låt. Året därpå släppte hon sin första riktiga debutskiva Hello I'm Dolly och singeln Dumb blond tog sig in på Countrylistan.

Nu upptäcktes hon av countrystjärnan tillika tv-profilen Porter Wagoner som gjorde henne till en uppskattad partner i hans egna tv-program.

Det stora genombrottet kom 1973 med singeln "Jolene" och efter det har Dolly Parton släppt ett pärlband av moderna countryklassiker.

Dolly Parton har dock aldrig begränsat sig till en genre eller medium. Bästa exemplet är filmen "9 to 5" där hon både spelade en av huvudrollerna och skrev titellåten som flörtar friskt med såväl pop som disco.

Själv har hon sagt att hennes fattiga uppväxt i tolvbarnsfamiljen och livet i Smokey Mountains påverkat henne för livet. Det kan vara svårt att tro för den som bara dömer henne efter hennes yttre.

– Jag ser ut som granntjejen - om du bor bredvid en nöjespark, har hon sagt till tidningen Timeout.

1974 fick hon ytterligare en hit med "I will always love you", en låt som skulle få stor betydelse för både hennes karriär och en viss Whitney Houston.

Samma år fick hon ett erbjudande från Elvis Presley som var villig att spela in en version av låten mot att han fick ta över hälften av rättigheterna.

ANNONS

Hjärtat ville tacka ja men afärskvinnan i Dolly Parton tackade nej. I efterhand har det visat sig vara ett mycket klokt beslut.

ANNONS