Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu gäller det för Joe Biden att hålla igen och fokusera på budskapet att USA behöver en president som är mogen och erfaren för uppdraget. Demokraterna sluter efter alla år upp bakom honom, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Carolyn Kaster
Nu gäller det för Joe Biden att hålla igen och fokusera på budskapet att USA behöver en president som är mogen och erfaren för uppdraget. Demokraterna sluter efter alla år upp bakom honom, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Carolyn Kaster

Britt-Marie Mattsson: Över fyrtio år i toppolitiken – ändå ställs frågan: vem är Joe Biden?

Han har funnits i toppolitiken i över fyrtio år. Ändå ställs frågan – vem är Joe Biden?
Erfarenhet är hans styrka. Men vill USA ha en politisk insider som president eller fortsätta med en outsider?

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Nu inleds demokraternas konvent och Joe Biden nomineras formellt till partiets presidentkandidat. Kampen mot Donald Trump inleds på allvar. 77 år gammal kan Biden vara på väg till målet som han strävat mot hela sitt vuxna liv. Sammanvägningen av opinionsmätningarna i Real Clear Politics ger honom ett försprång på åtta procentenheter – 50 mot 42 .

Joe Biden var ett ungt hopp för demokraterna redan när han knappt 30 år gammal valdes till senator för Delaware. Några veckor senare slogs hans familjeliv i spillror. Hans unga fru och deras dotter dog i en bilolycka strax före jul, de båda sönerna blev svårt skadade. Biden har talat om hur han svor eden som senator vid sina söners sjukhusbäddar och lovade dem att varje dag ta tåget hem från senaten i Washington för att de skulle kunna vara tillsammans på kvällarna.

Så småningom gifte han om sig med Jill, lärare och fil dr i engelska, och fick en dotter.

Det personliga i Joe Bidens liv väcker medkänsla. Senare förlorade han också sin äldste son Beau – som sågs som hans politiska arvtagare – i hjärncancer. Sonen Hunter har haft svårt att hantera sitt liv och har haft en rad personliga problem, inklusive drogmissbruk. Det var hans post i ett energibolag i Ukraina som lockade Donald Trump att dra in Hunter för att på det sättet misskreditera Joe Biden. Det hela ledde till riksrätten där Trump frikändes av sina republikanska partikamrater i februari.

Han rör ofta sig själv till tårar när han talar och omfamnar även okända som kommer fram för att tala med honom.

Att Joe Biden är en känslomänniska är uppenbart. Han rör ofta sig själv till tårar när han talar och omfamnar även okända som kommer fram för att tala med honom. Men han har också nyligen anklagats av en kvinna, som arbetat för länge sedan på hans senatskontor, för att ha varit fysiskt närgången vilket han själv förnekar.

Joe Biden hade tidigt presidentambitioner, men avvaktade till 1988. Då föll hans kampanj snabbt samman. Han anklagades för att ha plagierat ett tal som en brittisk politiker hållit, men också för att ha fuskat och låtit en klasskamrat skriva delar av en uppsats på universitetet då han läste juridik för att senare bli advokat.

Det var ett tufft slag för Biden som vant sig vid att hans slängiga, lite pojkaktiga stil var en tillgång. Nu anklagades han för att inte vara tillräckligt seriös och för att gena i kurvorna för att nå framgång.

Men inte heller 2008 klarade Biden att samla väljare. Han gav snabbt upp sedan Barack Obama och Hillary Clinton distanserat honom.

Det tog tjugo år för honom att komma tillbaka igen i presidentpolitiken. Då hade han vunnit omval efter omval till senaten och tillhörde de etablerade senatorerna som visste hur man utnyttjar att finnas på den politiska insidan.

Men inte heller 2008 klarade Biden att samla väljare. Han gav snabbt upp sedan Barack Obama och Hillary Clinton distanserat honom. Obama valde dock Biden till sin vicepresidentkandidat. Då var det Bidens erfarenhet och långa arbete i senaten som vägde över till hans fördel.

">
Joe Biden med sin vicepresiedentkandidat Kamala Harris. Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden med sin vicepresiedentkandidat Kamala Harris. Bild: Carolyn Kaster

Men senator är både en uppburen post och en relativt anonym position utanför den egna delstaten. Och ett långt liv som beslutsfattare ger även möjlighet att hitta kontroversiella omröstningar och dokument. Här finns till exempel Bidens sätt att agera mot Anita Hill som anklagade Clarence Thomas för att sexuellt ha trakasserat henne. Thomas – som granskades av senaten inför utnämningen till domare i Högsta Domstolen – fick Bidens stöd och Hill ifrågasattes, något som han numera ångrar.

Biden hamnar ideologiskt i mitten i det demokratiska partiet. Han är troende katolik, men har brutit med kyrkan i frågan om aborter, där han ställer sig bakom den nuvarande lagstiftningen.

Joe Biden har sedan barndomen problem med stamning och måste noga förbereda sina framträdanden. Men det är inte bara stamningen som är bekymret när han talar.

Joe Biden har sedan barndomen problem med stamning och måste noga förbereda sina framträdanden. Men det är inte bara stamningen som är bekymret när han talar. Han har också en tendens att slänga ur sig slarviga formuleringar och hans favorituttryck är ”come on, man” , ”kom igen grabben”, när han ska avfärda kritiker och motståndare.

Nu gäller det för Joe Biden att hålla igen och fokusera på budskapet att USA behöver en president som är mogen och erfaren för uppdraget. Demokraterna sluter efter alla år upp bakom honom.

JOE BIDEN

+ Erfaren politiker

+ Inkännande , sympatisk

+ Politiskt i mitten

- Åldern, 77 år

- Dålig talare

- Svårt hålla rak kurs