Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Ödesvalet avgjort — Boris Johnson vann stort och sitter kvar

Boris Johnson sitter kvar. De konservativa gör ett rekordval. Därmed tycks det politiska dödläget vara brutet och Storbritannien är bara 50 dagar från att lämna EU.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Efter avhopp och uteslutningar ledde Johnson en regering som var i minoritet med 298 av parlamentets 650 platser. Under valkampen har de konservativa haft en klar ledning, som krympte på slutet. Vallokalsundersökningen kom klockan 23 på torsdagskvällen. De brukar träffa rätt och indikerar att de konservativa vinner en rekordseger val och får 368 platser.

Resultatet bekräftades under natten när det faktiska resultatet kom in från valkretsarna.

Därmed kan Johnson sitta kvar med stark egen majoritet och driva igenom de beslut som krävs för att Storbritannien ska lämna EU den 31 januari nästa år.

Storsegern bekräftades under natten när valresultatet kom.

Efter utträdet, efter att britterna varit medlemmar i EG/EU sedan 1 januari 1973, väntar dock svåra förhandlingar om det framtida relationen. Johnson tror självsäkert att allt ska vara klart under nästa år, då Storbritannien enligt utträdesavtalet i praktiken är kvar i EU. Men många experter tvivlar, det tar mycket längre tid. Johnson kan begära en förlängning av övergångsperioden, men det tänker han inte göra, säger han.

Då kan Storbritannien stå inför ett utträde utan frihandelsavtal med sin viktigaste handelspartner, en hård brexit. Det finns ett stort motstånd mot detta både inom det konservativa partiet och inom oppositionen. Det lär bli en politisk strid både internt och externt. Men nu har Johnson ett starkt mandat och ett stort handlingsutrymme.

LÄS MER: Torypartiet går mot en klar majoritet

Vände Johnson ryggen

Efter katastrofvalet 2017 var Theresa May beroende av stöd från det demokratiska unionistpartiet DUP i Nordirland. Partiledaren Arlene Foster har vänt Johnson ryggen. Hon tycker att han har svikit Nordirland i utträdesavtalet genom särbehandling och en ekonomisk gräns i Isländska sjön. Det är en röd linje för henne. Däremot utesluter inte DUP:s biträdande partiledare Nigel Dodds ett fortsatt samarbete så länge Johnson har en smal majoritet. Nu har han en bred majoritet och är oberoende av andra partier.

Den irländske premiärministern Leo Varadkar kommenterade i Bryssel på torsdagen:

— Det bästa för Irland, för Storbritannien och för Europa skulle vara ett slut på osäkerheten, så att antingen premiärminister Johnson vinner med en stor majoritet, eller att de partier som vill vara kvar vinner.

LÄS MER: Väljare: Corbyn måste avgå

Värre än befarat för Labour

Oppositionspartiet Labour hade 243 ledamöter i parlamentet och får nu bara 191 platser. Det är värre än befarat och det är tveksamt om partiledaren Jeremy Corbyn kan stanna. Det skotska nationalistpartiet SNP går från 35 platser till 55 och Liberaldemokraterna från 20 till 13, preliminärt.

Många britter röstade i protest mot politiker med lågt förtroende, mot käbbel och trötta på brexitfrågan. Andra var taktiska och lade sin röst på en ledamot som hade större chans att uppnå ett mål, att stanna eller lämna. Många unga tycks ha tagit sin chans att rösta i en fråga som kommer att påverka generationer av britter med en ny, okänd kurs utanför Europeiska unionen.

Med en urstark Boris Johnson finns ingen återvändo. På fredagsmorgonen får vi veta slutresultatet.