Förstörd lägenhet. Två dagar före brandattackerna förstörde 51-åringen sin egen lägenhet och översvämmade den. Bild: Polisen
Förstörd lägenhet. Två dagar före brandattackerna förstörde 51-åringen sin egen lägenhet och översvämmade den. Bild: Polisen

Åtalad för hämndbränder mot Familjebostäder

Fyra grova mordbränder, tre mordbränder och tre fall av grov skadegörelse. En 51-årig man åtalades på måndagen för hämndattackerna mot Familjebostäder.

ANNONS
|

Mannen har erkänt och förklarat att hans syfte var hämnd mot kommunala Familjebostäder.

Hämndattackerna skedde tidigt på morgonen den 9 juni. Klockan 04.52 kom det första larmet om brand i en lägenhet i Högsbo. Under en och en halv timme anlades bränder i ytterligare fem bostäder i västra och centrala Göteborg. Dessutom gjordes ett försök att sätta eld på stadsdelsförvaltningens kontor på Nymilsgatan i Västra Frölunda.

Vid bostadsbränderna hällde gärningsmannen bensin genom brevlådorna, eller skvätte brännbar vätska runt husfasaderna.

På de attackerade adresserna bodde anställda hos Familjebostäder, en anställd hos kommunens störningsjour samt personer som den misstänkte mannen fattat agg till.

ANNONS

Den misstänkte 51-åringen hade under en längre tid trakasserat en granne. Han hade inte betalat sin hyra och hade varit hotfull mot Familjebostäders personal. Mannen skulle därför vräkas den 9 juni. Vräkningen hade dock ställts in sedan han överklagat beslutet.

Trots detta genomförde 51-åringen vad som förefaller ha varit en privat hämndaktion.

LÄS OCKSÅ: Mordbrännaren hällde bensin över Familjebostäders VD

Kvinnan som bodde i lägenheten under 51-åringen fick, i likhet med de andra offren, bensin inhällt i lägenheten genom sin brevlåda. Branden vållade skador för åtminstone en miljon kronor, enligt åtalet.

Samma tillvägagångssätt, mot en lägenhet i ett grannhus i Högsbo, gav skador på den för minst en halv miljon kronor.

I en fastighet i Johanneberg, där en anställd på kommunens störningsjour var måltavla, var det uppenbar risk för brandspridning i hela huset vars boende evakuerades under morgonen. Här vållades skador för minst 1,4 miljoner kronor.

I en lägenhet i Frölunda, där en av Familjebostäders fastighetsförvaltare bodde, vållades brandskador för cirka 200 000 kronor.

Förutom för dessa dåd åtalas 51-åringen för att ha tänt på kring två villor i Grimmered och Skintebo, där Familjebostäders vd respektive en områdeschef bor.

Två dagar före mordbränderna försvann 51-åringen från sin lägenhet i Högsbo, efter att först ha förstört den.

ANNONS

I polisförhör har han detaljerat berättat hur han gick tillväga:…

- Jag har brutit upp all trägolv. Sågat och borrat sönder. Slagit sönder och borrat sönder alla skåpsluckor och lådfronter i köket. Linoleummattan i köket har jag borrat sönder. /.../ Jag drog en vattenslang från badrummet och till vardagsrummet och lät vattnet stå på. Jag hade borrat i parketten och lät slangen ligga där och fylla på vatten.

51-åringen förklarar att han gjorde detta i hämndsyfte mot Familjebostäder. Han förklarar också att han ville skada kvinnan i lägenheten under, så att "hon inte skulle kunna flytta tillbaka och fortsätta med sitt liv när mitt liv var förstört".

LÄS OCKSÅ: Flera lägenheter i brand

Dock blev fler grannar i hyreshuset drabbade. En av dem, en kvinna, berättar i polisförhör att hon på eftermiddagen den 7 juni satt och tittade på tv, och fortsätter:

- Det rann vatten utanpå fönstret och jag undrade varför någon tvättade fönster så frenetiskt. Sen efter ett tag brast min tapet och det forsade vatten utmed min vägg i vardagsrummet.

I samband med brandattackerna mot två av de anställda på Familjebostäder blev deras bilar utbrända.

Den misstänkte mannen greps vid 8-tiden på morgonen vid polishuset på Ernst Fontells plats. Han har suttit frihetsberövad sedan dess.

ANNONS

En rättspsykiatrisk undersökning har slagit fast att 51-åringen led av en allvarlig psykisk störning, såväl vid brottstillfällena som vid undersökningen.

Mannen har i stort sett vägrat medverka i undersökningen, förklarade att han står för sina gärningar och tillade att det "inte fanns någon annan utväg".

Rättegången mot 51-åringen startar på måndag i nästa vecka.

ANNONS