Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Romson: "Det känns hårt att inte vara behövd"

Snabbanalys: En rörd Åsa Romson tog emot stående ovationer från Miljöpartiets kongressombud. Samtidigt sa hon att det kändes hårt att "inte vara behövd".

På torsdagskvällen samlades miljöpartister till ett mingel innan kongressen i Karlstad skulle dra igång. När fyra av partiets ministrar äntrade den lilla scenen i hotellobbyn fick avgående språkröret Åsa Romson längst och varmast applåder.

Gustav Fridolin, Per Bolund och Isabella Lövin lämnade också generöst med plats för Romson i samtalet som följde. De pratade bland annat om regeringsbildandet och förhandlingarna med Socialdemokraterna.

”Då var det flow”, sa Åsa Romson, ”sen kom det lite andra dagar”.

Det gjorde det med besked. Under fredagen kommer nya språkrör att väljas och Åsa Romson petas. Hon höll det tal som blev hennes sista som språkrör och möttes av stående ovationer från kongressombuden.

Det var en påtagligt rörd Åsa Romson som tackade partiets medlemmar för sina fem år som språkrör. "Det känns tungt att inte vara behövd", sa hon.

Både Åsa Romson och Miljöpartiet verkar dock inställda på att vända blad och gå vidare. Strategin är att prata mycket om vad MP har uppnått och hur "regeringsdugliga" de är i kommuner och landsting. De vill vända bilden av MP som förlorare.

Ett som är säkert är att det inte kommer att räcka med en kongress för att vända opinionen. Det här kommer att ta tid.

Både Åsa Romson och Gustav Fridolin säger gång på gång att det har varit en tuff omställning att gå från aktivistparti till maktbärare. "Det är inte helt lätt att förstå regerandets logik. Det går inte att ha samma fräcka kampanjer eller samma tilltal som förr. Men ska man förverkliga politiska idéer måste man vara med och styra annars blir politiska idéer bara en drömvärld. Jag är oerhört stolt över vad vi har gjort de här fem åren" sa Åsa Romson i sitt tacktal till ombuden.

Där ett parti i chock som har samlats till kongress. Först måste det övertyga sig självt om att det behövs. Miljöpartiet behöver återfödas och hitta en ny självbild.

När Åsa Romson träffade pressen var hon mer på sin vakt och svarade undvikande på alla frågor om känslor inför att bli petad och att sluta. Hon verkade fast besluten att inte visa några tårar. På frågan om vad hon ska göra sedan svarade hon att hon inte har bestämt det ännu, men att hon kommer att ta ut komptid över sommaren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.