Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Under onsdagen väntas det bli uppemot 26 grader varmt i Göteborg. "Det blir strålande sol och varmt", säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca. Bild: Kent Eikeland/Peter Claeson (Arkiv)

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Årets varmaste dag väntar

Onsdagen väntas bli årets hittills varmaste dag i Sverige. I Göteborg kan temperaturen nå uppemot 26 grader. Men riktigt än är inte sommaren här.
– Vi ska inte räkna bort bakslaget. Det är fortfarande tidigt på säsongen, säger Erik Rindeskär meteorolog på Foreca.

Under tisdagen passade många på att njuta av den sommarliknande värmen på både uteserveringar och i parker. I Göteborg uppmättes en maxtemperatur på 25,1 grader – men onsdagen väntas faktiskt bli ännu varmare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det blir strålande sol och varmt. Det kommer säkert att slå gårdagen och bli uppemot 26 grader varmt, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Han berättar att det är onormalt varmt över hela landet just nu med över 20 grader ända upp i Norrbotten.

– Men det är ingenting extremt. Gällande årshögstatemperaturer är rekordet fortfarande 27,2 grader i Oskarshamn den 20 april. Men jag tror att vi kommer slå det i dag.

LÄS MER: Så tycker hudläkaren vi ska tänka kring solandet

Kallare på fredag

Det fina vädret väntas hålla i sig till på torsdag eftermiddag då det enligt prognoserna ska växla till moln och en del regn. I och med det sänks också temperaturerna några grader. Under torsdag kväll och natten till fredag väntas en kallfront passera över Göteborg, vilket sänker temperaturerna ytterligare.

– I samband med den kan det bli en del lite kraftigare åskskurar. Tidigt fredag morgon kan det vara en del moln, men sen kommer det klarna upp allt mer. Fredagen ser ut att bli ganska solig och fin. Men i och med att det kommit in en kallare luftmassa får man skala av tio grader på temperaturen och nöja sig med 15-16 grader, säger Erik Rindeskär.

LÄS MER: Så ska glassen smaka i vår enligt panelen

När återvänder värmen därefter?

– Det stiger någon grad på lördag igen. Det blir en solig och fin dag med 18-19 grader. Sen får vi tillbaka delar av värmen till söndag. Det passerar en del moln och lättare regnskurar under natten, men sen klarnar det upp under förmiddagen och blir 23-24 grader under eftermiddagen.

Är sommarvärmen här för att stanna nu?

– Vad jag kan se kommer maxtemperaturen inte understiga 15 grader fram till nästa fredag. Det är ovanligt varmt och skönt eftersom det bara är i början av maj, men vi ska inte räkna bort bakslaget. Det är fortfarande tidigt på säsongen, säger Erik Rindeskär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.