Åldrig förare dömd för trafikbrott: "Jag är kortväxt"

Den åldriga, trafikbrottsåtalade, bilförarens förklaring mildrade inte tingsrättens bedömning: Jag är kortväxt och har därför dålig överblick.

ANNONS
|

I maj skedde en trafikolycka på Tuvevägen. En motorcyklist som körde rakt fram blev i ljuskorsningen med Norrleden påkörd av en vänstersvängande bilist.

Mc-föraren bröt vänster ben på flera ställen och fick en skelettskada i vänster fot. Hon fördes i ambulans till sjukhus.

Båda trafikanterna hade grönt ljus i korsningen, men den svängande bilisten hade väjningsplikt.

Bilisten, en drygt 80-årig kvinna, åtalades därför för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Under rättegången nekade bilföraren till brott, och hävdade att hon inte brustit i uppmärksamhet vid olyckstillfället.

Hon berättade att hon kört efter några andra bilar som också svängde till vänster. I svängen såg hon en hjälm och en motorcykel, bromsade in och märkte då att mc:n hasade längs fronten på hennes bil.

ANNONS

Bilföraren upplyste också rätten om att hon är kortväxt, och därför har "dålig överblick över kanter i bilen".

Om detta var tänkt som ett försvar, så fungerade det dåligt. Tingsrätten konstaterar i sin dom att bilisten inte sett motorcyklisten förrän precis före kollisionen, vilket innebär att hon "i väsentlig mån" brustit i sin omsorg och varsamhet. Att bilföraren är kortväxt förändrar inte denna bedömning, skriver rätten och konstaterar:

"Vid sådant fall bör något hjälpmedel användas för att komma högre upp i stolen."

Bilisten döms till böter på 13 300 kronor samt åläggs att betala ett skadestånd på 22 800 kronor som ersättning för mc:n och bärgning.

ANNONS