Åkesson har lyckats med allt – utom att få inflytande

Sverigedemokraternas nyhetsutspel för dagen: man ska få rotavdrag för installation av hemlarm. Gäsp? Jo, men så brukar det också heta att SD:s valstrateger inte behöver göra så mycket mer än att luta sig tillbaka och låta de andra sju partierna göra jobbet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De andra partierna, förutom Socialdemokraterna, har haft sina presskonferenser i det officiella tältet i Almedalen. Där har de, inför ackrediterade journalister, presenterat sina nyheter.

Sverigedemokraterna däremot har hyrt in sig i en stor restaurang precis utanför parken. En liten scen, ett par rader med stolar där journalisterna fick sitta på rad – och som fond bakom: mängder av SD-klädda medlemmar och sympatisörer som beställde öl i baren och applåderade när partiledaren pratade.

Nej, riktigt så brukar det inte gå till.

I centrum av svensk politik

Men så är ju Sverigedemokraterna inte heller ett parti som alla andra.

Jimmie Åkesson själv beskriver det som att Sverigedemokraterna är det parti alla andra förhåller sig till. Partiet i centrum av svensk politik. Och partiet som mycket väl kan vara landets största efter valet i höst.

ANNONS

Och innan han presenterade dagens lilla nyhet sa han också att han kände igen mycket av det alliansen presenterade på trygghetsområdet i torsdags: "det mesta var kopierat från våra förslag, så där borde det finnas förutsättningar att få överenskommelser".

Ja, Sverigedemokraterna är helt enkelt ett parti med ohyggligt självförtroende just nu – och man har lyckats med att styra den tidiga delen av valrörelsen till de frågor man helst vill prata om: migration och trygghet.

Har inte lyckats med allt

Och i båda fallen har man också lyckats styra debatten dit man vill ha den: till att migrationen är för omfattande och att det måste åtgärdas. Samt att brottsligheten eskalerar och att detta måste mötas med krafttag. Att brottsstatistiken inte ger samma bild spelar mindre roll – i stort sett alla partier är ändå överens om att detta är ett jättebekymmer.

Men även om det mesta går Jimmie Åkessons väg, så finns det en sak han inte åstadkommit än. Sverigedemokraterna får ju liksom inte vara med och bestämma på riktigt.

På presskonferensen berättade han att han i sitt Almedalstal kommer att vädja till de andra partierna – och i första hand till Ulf Kristersson och Stefan Löfven – att de efter valet ska sätta sig ned tillsammans för att "gemensamt ta ansvar för hur landet ska styras", eftersom de tillsammans kommer att representera 60-70 procent av väljarna.

ANNONS

Har få vänner

Nu är det ju inte så att ett parti får makt i exakt relation till hur stort det är. Se till exempel på hur det var för Socialdemokraterna efter valet 2006. Partiet fick 35 procent av rösterna, men hade absolut ingenting att säga till om eftersom alliansens regerade i majoritet.

Möjligheten att få inflytande hänger istället på om något parti tycker ungefär som Sverigedemokraterna och bedömer att det är möjligt att samtala och förhandla med partiet. Av det vi hört hittills under Almedalsveckan låter det snarare som övriga partier i högre grad än tidigare betonar vikten av förhandlingar och överenskommelser över blockgränsen än någonting annat.

Så även om det finns ett korn av sanning i skämtet att de andra partierna gör jobbet åt SD – så är det inte lika givet att det leder dit Jimmie Åkesson vill.

ANNONS