Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ägaren är hittad – nu får Berit tillbaka sin kungamedalj

När Anna Wallin från Kållered hittade en medalj på marken var hon fast besluten om att hitta ägaren. Nu har det gett resultat – Berit Petersson från Mölnlycke har gett sig till känna.
– Det är fint att hon gjorde sig sånt besvär, säger hon.

Kålleredsbon Anna Wallin hittade en medalj på marken i centrala Göteborg. Den var prydd med kung Carl XVI Gustafs ansikte och en blå rosett.

– Jag hittade medaljen på övergångsstället mellan Nordstan och centralstationen och sedan dess har jag letat efter den riktiga ägaren, sa Anna Wallin till Mölndals-Posten.

På baksidan stod namnet Berit Petersson ingraverat. Anna Wallin tog kontakt med två stycken Berit Petersson, men ingen av dem var rätt person. Efter det tog hon hjälp av sociala medier, och berättade om händelsen i tidningen. Det gav resultat.

– Det var en granntös som skickade ett sms med länken till artikeln i förgår kväll och frågade om det var min medalj, och det var det ju, säger Berit Petersson, som bor i Mölnlycke.

LÄS MER: Anna hittade guldmedalj på stan – nu efterlyser hon den rätta ägaren

Fick tag på varandra

Hon fick tag på Anna Wallin och kunde konstatera att det var rätt medalj. Berit Petersson berättar att hon haft den sedan 2001. Medaljen fick hon för det som kallas NOR, vilket utläses som ”nit och redlighet i statens tjänst”.

– Jag fick utmärkelsen efter 30 år i statens tjänst. Jag arbetade på Hovrätten för Västra Sverige, säger hon.

Utmärkelsen

Arbetstagare som jobbat statligt under minst 30 år kan tilldelas utmärkelsen "För Nit och Redlighet i rikets tjänst", Nor. Anställningsmyndigheten beslutar om vem som tilldelas utmärkelsen. Arbetstagaren får välja mellan guldmedalj, kristallskål/konstglas eller armbandsur av guld.

Källa: Arbetsgivarverket

Medaljen hon äger är dock en miniatyr av den stora medaljen. Den som får Nor-utmärkelsen kan nämligen välja mellan en klocka, en kristallskål och en guldmedalj.

– Jag valde en stor kristallskål. Men om man får Nor och inte väljer medaljen kan man ändå köpa en miniatyr i förgyllt silver. Så jag köpte den lilla och har använt den på någon nyårsfest och så.

Tappade den

Den 3 september tog Berit Petersson på sig medaljen igen. Då var det dags för hennes yngre syster att få samma utmärkelse.

– Vi skulle till min systers avtackning, och hon frågade om jag inte skulle ta på mig min medalj. Jag gjorde det men någonstans på vägen släppte den. Jag ringde till bussens hittegods efteråt men där var den inte.

Efter det trodde Berit helt enkelt att medaljen var förlorad – tills i måndags.

– Anna Wallin trodde nog att det var den stora guldmedaljen och det är klart att man inte vill förlora den. Jag är tacksam att hon engagerade sig så mycket, det är kul att den kom fram, säger hon.

Själv är Anna Wallin glad att ägaren hittades, även om medaljen var en miniatyr.

– Det var väl hemskt roligt. Det känns bra att kunna sprida lite goda nyheter, säger hon.

Nu ska Anna Wallin och Berit Petersson också vara med i TV4:s program Efter fem, för att berätta om medaljhistorien.

Bild: Privat
Bild: Privat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.