Ännu inga värmerekord i Göteborg

Trots att juli månad varit den varmaste i Sverige på 260 år har ännu inget värmerekord slagits på västkusten. Under veckan förväntas dock temperaturerna att stiga.
– Osäkert om det blir värmerekord då, säger SMHI:s klimatolog Sverker Hellström.

ANNONS
LocationCentrum||

Sommaren 2018 har hittills präglats av höga temperaturer och lite nederbörd och enligt SMHI kommer den här veckan bli ännu varmare. På östkusten har temperaturerna slagit nya rekord och juli månad har uppmätts att vara den hittills varmaste på 260 år. Men riktigt så varmt är det inte på västkusten och i Göteborg. Genomsnittstemperaturen hittills under juli ligger på 20,5 grader i Göteborg, men juli månad 2014 var ännu varmare – då låg temperaturerna på 21,2 grader.

– Men 20,5 grader är anmärkningsvärt, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI. Medeltemperaturerna för juli ligger runt 17 grader, så det här är ändå 3,5 grader över snittet.

ANNONS

Torr månad

Även bristen på regn har varit anmärkningsvärd. Sommaren har varit ovanlig torr och runt om i landet har bränder härjat. Flera kommuner har också gått ut med grillnings- och bevattningsförbud i och med torkan.

– I maj regnade det 10 till 25 procent av medelnederbörden. Men det är inget rekord, det har funnits månader då det inte har regnat något alls. Till exempel regnade det noll millimeter i maj i Göteborg år 1947, har Erik Rindeskär tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Så mycket har det regnat i sommar

Kan bli värmerekord

Under veckan förväntas temperaturerna i Sverige att stiga upp till mellan 33 och 35 grader, men det kommer troligtvis bli något svalare i Göteborg. Varmast kommer det nog att bli i Svealand och östra Götaland. Trots högre temperaturer denna veckan tror inte Sverker Hellström att värmerekordet kommer att slås i Göteborg i år.

– Det återstår ju att se, men det fattas 0,7 grader innan vi kommer upp i de temperaturerna från 2014, säger Sverker Hellström.

Svenskt värmerekord slogs 1933 och 1947 då temperaturerna nådde upp till 38 grader. Sommaren 2017 inträffade ingen värmebölja alls.

– Det kan skifta från den ena ytterligheten till den andra, säger Sverker Hellström. I takt med att klimatet förändras så kommer vi att få det varmare. Det är troligare att temperaturerna kommer att stiga än sjunka i framtiden, säger han.

ANNONS
ANNONS