Ändlöst lidande efter tio år av krig i Syrien

Slutet på tio år av krig i Syrien är inte nära. Lidandet kommer att fortsätta så länge Bashar al-Assad styr oinskränkt med stöd av utländska makter som har egna intressen i landet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kriget går fram och tillbaka, skiftar i karaktär och intensitet, men upphör inte. På måndag är det tio år sedan krigsutbrottet. Det var den arabiska våren som kom med hopp om förändring, men slogs ned brutalt nästan överallt.

Halva den syriska befolkningen är på flykt, över fem miljoner bara i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. Uppemot en halv miljon syrier är döda eller saknas. Det är en mänsklig tragedi som bara har lindrats av humanitär hjälp från omvärlden.

En konstitutionell kommitté har inrättats i en process ledd av Ryssland, Iran och Turkiet. Syftet är att få fram en ny grundlag som kan utgöra grunden för fria och rättvisa val under internationell övervakning. En förutsättning har varit att Bashar al-Assad öppnar för ett regimskifte, men det visar han inga tecken på. Realistiskt sett finns idag ingen fredlig formel för den djupt splittrade och skövlade nationen.

ANNONS

Geopolitisk spelplan

Samtidigt har Syrien blivit en geopolitisk spelplan för utländskt inflytande i Mellanöstern, norra Afrika och östra Medelhavet. Rysk, iransk, turkisk och amerikansk militär har olika och delvis motstridiga intressen och lojaliteter i en komplex konflikt där Islamiska staten och andra jihadistiska terroristorganisationer är aktörer. Israel har blivit en krigförande part med flygangrepp mot syriska regeringsmål och miliser med koppling till Iran och Hizbollah i Libanon.

Med militär uppbackning från Ryssland och Iran vände president Bashar al-Assad ett annalkande nederlag till segerviss självsäkerhet. Men han skyr inga medel och metoder mot sitt eget folk och sina fiender. Han står på ett bräckligt fundament i en ekonomisk kris med missnöje och misär även hos tidigare lojala anhängare. Situationen har förvärrats av pandemin.

I ett tal inför EU-parlamentet tidigare i veckan säger EU:s utrikeschef Josep Borrell:

”Konflikten i Syrien har nu varat i tio år. Tio års tragedi för Syriens folk. Fördrivning, exil, fattigdom, förstörelse, tortyr, påtvingade försvinnanden, tunnbomber, kemiska vapen. Vi trodde att vi aldrig skulle behöva se detta igen, precis utanför dörren.”

LÄS MER:Terror, hetta och sjukdomar – IS-dotterns barn fast i al-Hol

”Endast politisk lösning hållbar”

Även med Ryssland och Iran i ryggen kan Assad inte vinna och endast en politisk lösning är hållbar, enligt Borrell:

”Men Assad-regimen blockerar all verklig diskussion. Den vill inte ha fria och rättvisa val. I stället kommer Assad att hålla sina egna val för att se till att han vinner för att förmedla att Syrien är i fred, att återuppbyggnaden bör inledas och sanktionerna avskaffas; och att vi bör erkänna att han vann. Inget annat skulle vara ett större misstag.”

ANNONS

Fred vinns inte genom att krossa folket och oppositionen och driva ett krig tills hela landet är på knä, säger Borrell. I norra Syrien bor hundratusentals i tält. De senaste uppgifterna tyder på att fattigdomen ligger på 80 procent och att 12 miljoner syrier – nästan 60 procent av befolkningen – drabbas allvarligt av matosäkerhet, framhåller han som ledande företrädare för en ny EU-kommission som söker en avgörande roll i konfliktlösning, men med begränsade möjligheter.

Den 30 mars kommer Josep Borrell att vara ordförande tillsammans med FN för en femte konferens i Bryssel om Syriens och regionens framtid. ”Vi måste ge FN och dess särskilda sändebud Geir Pedersen vårt fulla stöd och fortsätta att driva på en verklig politisk lösning, enligt FN: s säkerhetsråds resolution”, är hans budskap.

Under tiden går kriget in på elfte året.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS