Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nyfiken vikval.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nyfiken vikval siktad i Kattegatt

Ingen fiskelycka men dagen till havs bjöd ändå på en belöning för Lennart Waje och Peter Widerberg. En vikval som nyfiket simmade runt båten.

De hade tagit sig en bra bit ut i Kattegatt, 20 sjömil utanför hemmahamnen i Vallda utanför Kungsbacka. Fiskelyckan hade de båda fritidsfiskarna inte med sig. Men så plötsligt ser Lennart Waje något i vattnet. En val!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är rätt vad vid att se tumlare, men insåg ju snabbt att detta var något mycket större. Jag har varit på sjön i 50 år, men aldrig sett en val här, säger han.

Det visade sig vara en väldigt nyfiken val. Den simmade under och runt båten.

– Hade jag stoppat ner handen i vattnet hade jag kunnat klappa den. Den var väldigt nyfiken.

Vikvalar är ingen ovanlig syn längs västkusten. Och att det är just en vikval bekräftas av marinbiolog Thomas Dahlgren. Det händer några gånger om året att någon ser en vikval i Kattegatt eller Skagerrak säger han. Men han blir förvånad över valens beteende.

– Nej, det låter underligt. Knölvalar brukar göra så, de är nyfikna och intresserade. Men vikvalar brukar inte vara det, säger Thomas Dahlgren.

Just denna val tror Lennart Waje var en kalv, den var inte tillräckligt lång för att vara en fullvuxen vikval. För precis som valen var han nyfiken och kollade upp med valböckerna hemma i bokhyllan vad det var för djur de sett. Kännetecken efter kännetecken prickades av. Med uteslutningsmetoden slog han fast att det nog var en vikval.

– Det var en underbar dag, men dåligt fiske. Men vi fick en belöning ändå.